Руският президент Владимир Путин и неговият беларуски колега Александър Лукашенко се срещнаха в Сочи в събота, за да обсъдят икономическите споразумения между двете държави, предаде "Евронюз".

Срещата им обаче предизвика протести и сблъсъци с полицията в беларуската столица Минск, където над 1000 души се събраха, за да изразят гнева си срещу по-нататъшно сближаване.

Протестиращите се сблъскаха със силите за сигурност и скандираха "Не на интеграция".

Мнозина се опасяват от ново сближаване на Беларус с Русия.

Беларус в момента е зависим енергийно от Русия. Кремъл обаче наскоро повиши цените на енергията и намали субсидиите за страната.

На Минск бе препоръчано да предприеме стъпки и за икономическо сътрудничество, ако иска да получи отстъпки.

По време на срещата между двете държави Путин заяви, че иска двете страни да продължат да се сближават социално и икономически.

Лукашенко отказва Беларус да стане част от Русия

Лукашенко отказва Беларус да стане част от Русия

Въпреки че преговарят за конфедерация с общ парламент и единен пазар

Президентът на Беларус Александър Лукашенко вече отхвърли идеята страната му да стане част от Руската федерация.

Според неотдавна появили се информации Минск и Москва водят преговори за сформиране на конфедерация със съвместен парламент, както и единен пазар. През 1996 г. първата стъпка към това беше направена, когато беше създадена Общността на Беларус и Русия, укрепена чрез създаването на Съюзната държава Русия и Беларус през 1999 година.

Лукашенко подчерта, че каквото и да е споразумение с Русия трябва да се основава на принципа за равенство на двете страни.