Налагането от литовските власти на забрана за внос на селскостопански продукти и фуражи от Руската федерация е "изстрел в крака". Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Подобно "стреляне в крака", дори и да успеят да получи одобрението на задграничните покровители на Вилнюс, едва ли ще окаже значително влияние върху икономическото взаимодействие между нашите страни, което всъщност беше ограничено по негова инициатива", каза тя.

Литва забрани вноса на хиляди стоки от Русия и Беларус

Литва забрани вноса на хиляди стоки от Русия и Беларус

Забраната влиза в сила на 3 юни

Според Захарова подобно решение на Литва показва желание да продължи деструктивната линия на пълно прекъсване на двустранните търговско-икономически отношения.

Официалният представител на МВнР заяви, че Русия ще предприеме ответни мерки във връзка със следващите неприятелски стъпки на Литва.

Припомняме, че в края на май правителството на Литва одобри забраната, предложена от парламента на републиката за внос на близо 2800 стоки от руски и беларуски произход. 

Забраната влезе в сила на 3 юни.

Списъкът включва предимно селскостопански продукти като месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца, мед, зеленчуци, ядки, плодове, кафе, чай, подправки, зърнени храни, брашно, нишесте, масла и мазнини, захар, какао, безалкохолни и алкохолни напитки, оцет, храни за животни, отпадъци от хранително-вкусовата промишленост, както и тютюн и неговите заместители.

По-рано власите в Литва одобриха забрана за внос на стоки от растителен и животински произход от Русия и Беларус. Тя влезе в сила на 8 март. Първоначално беше планирано да се забрани вносът само на зърно, но след преговори с латвийски фермери беше решено списъкът да се разшири.

Сянката на заплахата от Русия преобладава на президентските избори в Литва

Сянката на заплахата от Русия преобладава на президентските избори в Литва

Трима са основните претенденти

Литва се стреми също така да ограничи вноса на стоки от руски и беларуски произход от трети страни.

На Украйна трябва да бъде разрешено да нанася удари по руски военни цели в Беларус, ако това е необходимо за нейната отбрана. Това мнение изрази в края на май министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис в коментар за радио "Свобода".

Преди срещата на върха на външните министри на НАТО в Прага той беше попитан дали украинската армия трябва да удря цели на територията на Беларус.

Използването на западни оръжия за удари срещу Русия се подкрепя от Обединеното кралство, Дания, Чешката република, Франция, Нидерландия, Латвия, Литва, Естония, Канада, Финландия, Швеция, Полша и Норвегия.

Литва е домакин през юни на мащабнo учениe на НАТО в Балтийско море