Русия се оттегля от проекта по изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис", пише руският вестник "Ведомости".

Това решение се очаква да бъде оповестено от компаниите „Транснефт", „Роснефт" и „Газпром нефт" по време на заседание на надзорния съвет и на събранието на акционерите в проектната компания "Транс-Болкан Пайплайн".

Срещата ще се състои утре в италианската столица Рим.

„Ведомости" коментира, че властите в България, през чиято територия също преминава тръбата, така и не постигнаха съгласие по проекта, не се знае дали и кога ще бъде направено това.

Освен това нефтените компании не са представили гаранции за потока от суровината. От „Транснефт", „Роснефт" и „Газпром нефт" отказаха коментар по случая. От изданието поясниха, че с представители на "Транс-Болкан Пайплайн" и финансовото министерство на България не е установена връзка.

Руската страна е единствената, която продължава да финансира проекта, след като България не изплати в края на 2010 година задълженията си от 6 милиарда евро и Гърция последва примера й. Гръцкият вицепремиер Теодорос Пангалос упрекна страната ни, че бави реализирането на проекта.

Русия, Гърция и България през 2007 г. се съгласиха да построят нефтопровода с близо 300 километра дължина, но с идването на правителството на Борисов, проектът е в застой, посочи той.

Маршрутът на нефтопровода трябваше да бъде алтернатива на Босфора и Дарданелите, чиято пределна пропускливост от 85 милиона тона нефт годишно вече е достигната. Сега на руските износители на суровината ще се наложи да се преориентират към по-скъпия проект "Самсун-Джейхан" или да се примирят с невъзможността да увеличат петролния експорт през Черно море, коментират от „Ведомости."

Припомняме, на 9 февруари Пламен Русев - бивш член на съвета на директорите на международната компания „Транс - Болкан Пайплайн", заяви, че се очаква проектът за петролопровода да бъде спрян. Той поясни, че това ще стане заради неизпълнение на финансовите задължения от страна на българските акционери.

По-късно тази информация бе опровергана от българското финансово министерство с мотива, че той не може да бъде спрян с едностранното решение на която и да е от участващите държави.