Русия няма да изисква глобите, които Украйна дължи за прекъсването на транзита на газ, заради кризисното състояние на страната и ситуацията на една крачка преди банкрута.

Това обяви премиерът на Русия Владимир Путин, цитиран от Газета.ру. Путин в момента е на посещение в Сибирски федерален окръг.

"Украйна би трябвало да плати тези такси. Но ние ги опрощаваме, тъй като се съобразяваме с реалностите, че те не могат да ги платят. Те се намират в пред-банкрут, а партньорите не бива да се доубиват", казва Путин.

По думите му и в момента Украйна не закупува обемаприроден газ, който е договорила, и би трябвало да плати глоби, а Газпром работи на принципи - купуваш - плащаш.

За февруари Украйна би трябвало да заплати договорените 2 милиарда кубически метра газ за 720 милиона долара. Фактически обаче износът на „Газпром" за страната е наполовина, посочва още Путин.

В сибирски окръг той обяви, че „Газпром" ще намали добива на природен газ заради намалялото търсене в чужбина.

Припомняме, в началото на годината заради разногласия между Украйна и Русия "Газпром" спря подаването на природен газ. При възникналата криза подаването на руски газ към Европа бе спряно.
На 19 януари между двете държави бе сключен нов договор за доставка и транзит.

Украйна обаче се намира в сериозна финансова криза. Тя вече получи първия транш от искания от Международния валутен фонд 16.5 милиарда долара заем.

Преди два дни официално Киев поиска допълнително 5 милиарда долара заем от Русия, за който все още няма отговор.

Друг факти е, че по време на газовата криза в началото на годината, руският премиер Владимир Путин посочи, че Русия е готова да участва в приватизацията на предприятия в Украйна, включително и на дружествата около газопреносната система.