По време на заседание на оперативния щаб на „Газпром" бе взето решение доставките на природен газ за Беларус да бъдат намалени с 60%. Това съобщи президентът на газовата компания Алексей Милер, цитиран от Интерфакс.

По думите му до този момент беларуската страна не е започнала изплащане на дълга за извършените руски газови доставки.

„Лошата новина е, че Беларус засега не е предприела никакви действия за погасяване на дълга за доставките на руски газ", коментира Милер.

Той зави, че в 10.00 часа тази сутрин се въвежда режим на ограничение на руските газови доставки за Беларус в размер на 60%, като това ограничение ще продължи пропорционално на непогасените задължения.

Милер подчерта, че до този момент преминаването на газ през Беларус за Европа се осъществява в пълен обем, въпреки обявеното от беларуския президент Александър Лукашенко спиране на транзита на суровината вчера.

„Транзитът на руски газ през територията на Беларус се осъществява в пълен обем и потребителите на руската суровина нямат никакви проблеми с доставките", категоричен бе президентът на „Газпром".

Припомняме, вчера Русия започна да намалява доставките на газ за Беларус заради неплатени дългове.

Еврокомисарят по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че само три страни - Литва, Германия и Полша - ще бъдат засегнати от газовия спор.

През територията на Беларус руският газа захранва Калининградска област, Украйна, Полша, Литва и Германия.

Транзитът се осъществява чрез магистралния газопровод „Ямал - Европа" (собственост на „Газпром") и чрез газопреносната система „Белтрансгаз" (50 % от акциите са на „Газпром").

Годишно транзитът през Беларус е в обем от 50 млрд. кубически метра, като „Ямал - Европа" поема 33 млрд. куб./м. от общото количество.

Междувременно Москва увери Еврокомисията, че ще изпълни задълженията си по газовия договор.

От началото на 2010 година Беларус плаща на Русия за газа не по действащия договор, а по установена еднолично от Минск цена.

В резуртат на това страната е натрупала задължения към "Газпром" в размер на 200 млн. долара.

Руската страна бе предупредила, че ако проблемът с дълга не бъде решен, от 21 юни доставките на газ за Беларус ще бъдат намалени.

След като Минск не погаси дълга си, от вчера, 10 часа московско време "Газпром" е започнал ограничаване доставките на руски газ за Беларус.