Приходите от нефт и газ в бюджета на Русия възлизат на 521 млрд. рубли през февруари, което е увеличение спрямо 424 млрд. рубли през януари месец. На годишна база обаче намалението е с 46.4%.

Това показват данните на Министерството на финансите на РФ.

Данъкът върху добива на полезни изкопаеми - газ, се е увеличил до 121 млрд. рубли през февруари (86% на годишна база), като това обаче се дължи на допълнителната еднократна вноска, с която бе задължен "Газпром" в размер на 50 млрд. рубли.

Основните приходи от нефт и газ в Русия за тази година се предвиждаха да бъдат 8 трлн. рубли, но поради загубите те вече няма да са по-високи от 6 трлн. рубли.

Руските агенции извеждат като водещо, че отклонението на действително получените приходи от нефт и газ от очаквания месечен обем на приходите от нефт и газ е положително в размер на 12,3 млрд. рубли. Интерфакс посочва, че последният път, когато приходите от нефт и газ надхвърлиха очакванията, беше през декември, а преди това - през август.

Спадът на вноските в националния бюджет идва, след като цената на суровия петрол "Уралс", който е от ключово значение за руския износ, се продаваше със значителна отстъпка в сравнение с референтната стойност на петрол "Брент". Европейският съюз забрани от 5-ти февруари на по-голямата част от вноса по море на суров петрол и петролни продукти от Русия, а Групата Г-7 наложи таван на цените на руските нефтопродукти.

В същото време приходите от руски природен газ намаляха с почти 42% през февруари спрямо предходната година до 161 милиарда рубли, тъй като дори по-високите приходи от данъка за добив на минерали не успяха да компенсират загубите от експортните мита. Бюджетните приходи от износни мита за газа спаднаха с цели 81% до 40 милиарда рубли, след като националният газов гигант "Газпром" намали доставките на синьото гориво към Европа, а цената значително спадна на фона на по-топлото от обичайното зимно време.

Министерството на финансите планира да отдели 119,8 млрд. бр. рубли от 7 март до 6 април за продажба на чуждестранна валута в рамките на бюджетното правило, като дневните продажби възлизат на равностойността на 5,4 млрд. бр. рубли. От 7 февруари насам дневните продажби възлизат на 8,9 млрд. британски лири.