Оръжието, което Русия е продала до този момент за 2010 година, възлиза на 10 милиарда долара. До края на годината износът се очаква да надхвърли тази сума.

Това са официалните данни, огласени от генералния директор на „Робособронекспорт" Анатолий Исайкин на пресконференция по повод 10-годишнината на предприятията.

Така Русия се нарежда за поредна година на второ място по производство и търговия с оръжие след като САЩ държи първенството. Делът на руското въоръжение в световния пазара е 24%.

Според оценката на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество износът дори надвишава тази сума, като руският износ се увеличава 11 година поред.

Основните вносители на руска военна техника са Алжир, Венецуела, Индия и Китай, които за 2009 година са купили общо 70% от руската продукция за износ.

Така поръчките за предприятията руския военнопромишлен комплекс съставляват 40 милиарда долара, като "Рособоронекспорт" отговаря за 80% от тях.

По отношение на военните доставки за Иран Исайкин отново посочва, че преговорете между "Рособоронекспорт" и Техеран се водят изключително по въпроса за техниката, която не се включва с списъка със санкции на ООН.