Въглища на стойност най-малко 14,3 милиона долара, произведени в райони на Украйна, анексирани от Русия, са били изнесени за членката на НАТО Турция тази година, според данни на руските митници, разгледани от Ройтерс.

Между февруари и юли 2023 г. около 160 400 тона въглища от анексираните Донецка и Луганска области на Украйна са пристигнали в Турция, показват данните. Трима производители, посочени в митническите данни, потвърдиха пред Ройтерс, че са превозвали въглища от двата региона за Турция през този период.

За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не е ограничила търговията с Русия или зоните на Украйна, контролирани от Москва. Вашингтон предупреди компаниите да не помагат на Русия да води война срещу Украйна или да заобикаля санкциите.

Откакто Москва започна инвазията си през февруари 2022 г., Турция - член на НАТО, която подкрепя усилията на Киев да отблъсне Русия - многократно е заявявала, че признава териториалната цялост на Украйна. Анкара изигра ключова роля в посредничеството на вече изтекла сделка между воюващите страни, която позволи износа на украинско зърно през Черно море.

Министерството на търговията и митническата дирекция на Турция не отговориха на искания за коментар относно пратките.

Турция, основен потребител и вносител на въглища, се противопоставя на глобалната тенденция, като увеличава дела на въглищата в производството на електроенергия. Тя е произвела 31,5 милиона мегаватчаса (MWh) електроенергия от вносни въглища през първата половина на тази година, което е с една четвърт повече от същия период на 2022 г., показват официални данни.

Санкциите на САЩ, наложени на 21 февруари 2022 г., три дни преди Русия да нахлуе в Украйна, забраняват вноса на САЩ от или износа за така наречените Донецка и Луганска народни републики. Два дни по-късно Европейският съюз обяви мерки, включително забрана за внос на стоки от двата региона.

Турция не прилага същите ограничения. Съединените щати наложиха санкции на компании, включително от Турция , които според тях подкрепят Москва във войната й срещу Украйна.

Турция преговаря за втора АЕЦ с Русия

Турция преговаря за втора АЕЦ с Русия

Компании от Китай и Южна Корея също проявяват интерес към проекта