Съединените щати заявиха в четвъртък, че са наложили санкции на повече от 150 фирми и физически лица от Русия, Турция, Обединените арабски емирства и Грузия, за да се опитат да попречат на заобикалянето на санкциите срещу Русия и да лишат Кремъл от технологии, пари и финансови канали, които подхранват войната на Путин в Украйна, предава Асошиейтед Прес.

Пакетът от санкции е един от най-големите, изготвяни от Министерството на финансите и е насочен към хора и компании в страни, по-специално членката на НАТО Турция, които продават западни технологии на Русия, които може да се използват за укрепване на нейните военни усилия.

Пакетът също така има за цел да възпрепятства развитието на енергийния сектор на Русия и бъдещите източници на пари, включително проекти за природен газ в Арктика, както и минно дело и заводи, произвеждащи и ремонтиращи руски оръжия.

"Целта на този акт е да се ограничи производственият капацитет на Русия за отбрана и да се намали ликвидността, която тя трябва да плати за своята война", каза Джеймс О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите на Държавния департамент, пред Асошиейтед прес.

Пакетът на САЩ включва санкции срещу няколко турски и руски компании, които според Държавния департамент помагат на Москва да се снабдява с електронни компоненти от САЩ и Европа - като компютърни чипове и процесори - които могат да се използват в цивилно и военно оборудване.

Списъкът включва турски компании, които са предоставяли услуги за ремонт на кораби на компания, свързана с Министерството на отбраната на Русия.

Сред руските компании, подложени на санкции, са АвтоВАЗ, Москвич, Соллерс Трансмашхолдинг, Автодор и НПО Сатурн, както и минни компании, извършващи своята дейност в Арктика.

Персоналните санкции засегнаха по-специално известни бизнесмени - Искандер Махмудов и Андрей Бокарев ("Трансмашхолдинг'), както и Игор Алтушкин и неговата "Руска медна компания".

Преди войната, каза О'Брайън, Русия е внасяла до 90% от своята електроника от страни, които са част от групата на 7-те богати демокрации, но санкциите са намалили тази цифра близо до 30%.

Санкциите, каза той, "са ефективни" и "поставят таван на военновременния производствен капацитет на Русия".

"Русия се опитва да управлява изцяло производствена военновременна икономика и е изключително трудно да се направи това с тайни епизодични покупки на малки партиди оборудване от различни места по света", каза О"Брайън.

Анализаторите обаче казват, че Русия все още разполага със значителни финансови резерви, за да продължи войната си и е възможно Русия да внася технологията, която търси, в малки партиди, за да поддържа отбранителното производство.

"Русия вероятно би могла да напълни голям куфар с достатъчно електронни компоненти, за да издържи за производството на крилати ракети в продължение на една година", каза Ричард Конъли, специалист по руския отбранителен сектор и икономика във фирмата за анализ на риска Oxford Analytica.

Русия, каза той, също получава много електронни компоненти от Беларус, "така че дори и да унищожим всички къртици, Беларус пак ще осигурява оборудването, докато Лукашенко е на власт".

Както Турция, така и ОАЕ осъдиха инвазията на Русия в Украйна, но не се присъединиха към санкциите на Запада и се опитаха да поддържа връзки с Русия.

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

Производствените разходи в Русия също са много по-ниски, отколкото на Запад