В Държавната дума на Русия е внесен законопроект, който предлага механизъм за освобождаване от наказание на лица, сключили договор за военна служба по време на военна операция, пише руският вестник "Комерсант".

Автори на инициативата са депутатите от "Единна Русия" Павел Крашенинников и Андрей Картаполов, както и сенаторът Андрей Клишас. Според документа лица, които са разследвани, съдени или срещу които вече има постановена присъда, ще могат да сключват договори с армията.

По време на войната в Украйна, която руските власти наричат ​​"специална военна операция", затворниците започнаха масово да бъдат изпращани на фронта. Предложеният нов механизъм следва да се прилага за заподозрени и обвиняеми в престъпления с малка и средна тежест, както и осъдени, с изключение на тези, които са извършили престъпления срещу сексуалната неприкосновеност на непълнолетни, основите на конституционния ред и замесените в тероризъм.

Парламентаристите предлагат при военен договор делата на заподозрените да бъдат прекратени, а осъденият да бъде заменен с условна присъда.

Амнистиран убиец, върнал се от фронта в Украйна, убил двама свои съселяни в Якутия

Амнистиран убиец, върнал се от фронта в Украйна, убил двама свои съселяни в Якутия

Една от жертвите е победител в конкурса "Най-добър учител на Русия"