В село Кутана в Якутия (Република Саха) бивш затворник, завърнал се от войната в Украйна, е извършил двойно убийство, съобщиха "Говорит НеМосква" и Sakhaday, цитирани от Би Би Си.

На 24 февруари мъж счупи главата на 34-годишен мъж с лост и удари 64-годишна жена с брадва - както се казва в изявление на Следствения комитет, "заради стари обиди".

Убитата Валентина Фьодорова е била начален учител с 40-годишен стаж. Тя беше победител в конкурса "Най-добър учител на Русия" и е получила парична награда от Владимир Путин.

Местното издание Sakhaday съобщи, че заподозреният е бил осъден на 9,5 години затвор за убийство през 2020 г., но през 2023 г. "той отишъл на фронта и след това се върнал в родното си село Кутана".

"Жителите на село Кутана са изключително загрижени, че убиецът, дори и да получи максимална присъда от 20 години затвор, ще бъде освободен и най-вероятно ще се върне в родното си село", пише Sakhaday, без да уточнява как точно рецидивистът излиза от затвора отново и отново.

"Говорит НеМосква" научило, че заподозреният се казва Виктор Саввинов. От 2010 г. Саввинов многократно е осъждан за причиняване на тежки телесни повреди, кражби, кражби на автомобили, заплахи за убийство, грабежи и опити за грабеж. През 2020 г. Вилюйският окръжен съд на Якутия го призна за виновен в убийството на жена, с която са пили заедно алкохол - той я пребил и намушкал с четири ножа наведнъж. Саввинов получил общо 11 години в колония със строг режим. Но в затвора той се записал доброволец на фронта в Украйна и бил амнистиран.

Путин помилва сахалински канибал заради участието му във войната с Украйна

Путин помилва сахалински канибал заради участието му във войната с Украйна

Той е сериен убиец с множество жертви и е осъждан три пъти