Русия сключи с Турция споразумение за строителството на първата турска ядрена централа.
Очаква се проектът да струва 20 млрд. долара, пише money.bg.

Споразумението бе подписано от руския заместник-премиер Игор Сечин и турския министър на енергетиката Танер Йълдъз по време на посещението на руския президент Дмитрий Медведев в Анкара.

Мощността на първата АЕЦ в Турция, която ще има четири реактора, ще бъде 4 800 мегавата, а пускането й в експлоатация е предвидено за 2017 година, съобщава радио Deutsche Welle.

Ръководителят на руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" Сергей Кириенко обяви, че руската компания "Атомстройекспорт" ще ръководи строежа на централата на южното турско крайбрежие.

Припомняме, вчера руският президент Дмитрий Медведев пристигна на първото си официално посещение в Турция по покана на турския президент Абдуллах Гюл. Медведев е придружен от многобройна делегация от министри, дипломати, бизнесмени и специалисти.

Очаква се визитата да даде тласък за по-нататъшно разгръщане на установените в началото на годината посещение на Владимир Путин отношения на стратегическо сътрудничество между Москва и Анкара.

Агенция Reuters припомни, че именно тогава е постигната договореността за построяването на АЕЦ. Двете страни се договориха да продължат сътрудничеството си относно изграждането на 4-реакторна АЕЦ.

Премиерът на Турция Реджеп Ердоган тогава дори обяви, че предстои да се подпише двустранен междудържавен договор. Срещата Ердоган - Путин завърши с подписване на съвместно заявление за намерения двете страни да си взаимодействат за изграждането на атомна централа. Тогава детайли не бяха обявявани.

Руският ежедневник "Ведомости" обаче припомня, че първият договор за строителството на първата турска АЕЦ е подписан през 2008 г. Право да я изгради получи консорциум от компании между които "Интер-РАО", "Атомстройекспорт" и турската Park Teknik.

Построяването на 4-реакторна централа беше планирано pа 2016 г. недалеч от средиземноморския пристанищен град Мерсин.

Руско-турският консорциум трябваше да построи АЕЦ със свои средства и да притежава централата, а Анкара да гарантира изкупуването на произведеното електричество по фиксирани цени. В началото на 2009 г. обаче Турция анулира договора по съдебен ред.

Подписаният днес нов договор съдържа съществена част от предишния контракт, което руската преса отчита като сериозен руски пробив. И сега като преди две години руски консорциум с участието на турска фирма в него ще строи централата.
Тя ще е 100% руска собственост, а Турция ще започне постепенно да изкупува дела си, но Русия ще запази мажоритарен дял. Освен това Турция ще гарантира фиксирани изкупни цени от 4-реакторната АЕЦ.

По време на посещението руският министър на енергетиката Сергей Шматко, който също е в делегацията на Медведев, заяви, че Москва може да разгледа възможността за обединение на проектите Бургас-Александруполис и Самсун-Джейхан след предприемането на практически стъпки от страна на България - каза руският министър на енергетиката Сергей Шматко.
Той отбеляза, че за момента реализацията на проекта Бургас-Александруполис фактически е спряна.

"Щом българското правителство прояви готовност за реализация на проекта и предприеме практически стъпки, ние от своя страна ще предложим да се обсъди обединението на тези два проекта", заяви Шматко, цитиран от Deutsche Welle. По неговите думи за целта може да бъде създаден и някакъв международен консорциум.