Русия ще реализира проекта за газопровод "Южен поток", независимо че в момента се водят разговори с Украйна за обединяване на газопреносните системи на двете страни.

Това стана ясно по време на първото официално посещение на руския президент Дмитрий Медведев в Украйна.

Решението за строителството на "Южен поток" вече е взето и проектът ще бъде реализиран, заяви президентът Дмитрий Медведев по време на среща с руски и украински бизнесмени в Киев.

Двата газопровода, които Русия възнамерява да изгради, заобикаляйки Украйна от север и юг, предизвикват безпокойството на Киев, че страната ще загуби своята водеща роля в транзита на руското синьо гориво.

В Москва смятат тези притеснения за неоснователни и дори прогнозират, че за покриване на нарастващите нужни на Европа от руски природен газ ще трябва да се строят още трасета.

Нещо повече, Москва дори се стреми към обединяване на газовите компании на Русия и Украйна, въпрос, който се обсъжда активно, но засега без резултат.

Шефът на "Газпром" Алексей Милер, който е в състава на президентската делегация, обеща на Украйна пълна модернизация на нейната газотранспортна система, ако бъде постигнато обединяване на газовите компании на двете страни.