Русия е унищожила близо 300 000 тона зърно от юли насам при атаки срещу пристанища и кораби на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Данните са на украинското правителство, което подчерта заплахата вследствие на войната за продоволствената сигурност в световен мащаб.

През лятото Москва напусна т.нар. зърнена сделка, постигната с посредничеството на ООН, която позволяваше безопасен износ на украинско зърно през Черно море.

Оттогава руските сили нанесоха удари срещу шест цивилни кораба и 150 пристанищни и зърнени съоръжения при общо 17 атаки, унищожавайки посеви, предназначени за износ, посочи украинският вицепремиер Александър Кубраков.

Русия атакува с дронове зърното в Одеса и Измаил

Русия атакува с дронове зърното в Одеса и Измаил

Появиха се и съобщения за експлозии в Измаил

По негови думи това е опит на Русия да задълбочи продоволствената криза в страните, които зависят от украинските продукти.

Щетите по украинските пристанища намалиха потенциала на страната за износ на зърно с 40%, отчете той. Русия атакува пристанищни съоръжения както на Черно море, така и на река Дунав.

Украйна е един от най-големите износители на пшеница и царевица в света.

Кубраков съобщи и че 21 кораба със зърно вече са използвали новия "хуманитарен" коридор за зърно в Черно море, който Киев въведе през август.

По негови данни в рамките на предишната черноморска инициатива за износ зърно на ООН Украйна е изнесла 33 милиона тона зърно, като 60% от него е било предназначено за африкански и азиатски страни.

Русия удари отново украински пристанища за износ на зърно

Русия удари отново украински пристанища за износ на зърно

Путин и Ердоган трябва да се срещнат днес в руския черноморски курорт Сочи