Русия обмисля възможността за ускоряване изграждането на газопровода до Китай "Силата на Сибир 2", съобщава "Интерфакс".

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на откриването на среща за изпълнението на проекта за втечнен природен газ в Мурманск.

"Предвид добрите перспективи за разширяване на сътрудничеството с приятелски страни, ние обмисляме възможността за ускоряване на изграждането на Далечния източен маршрут, както и на газопровода "Силата на Сибир 2".

Договорът, подписан от "Газпром" през февруари 2022 г.  предвижда доставка на до 10 милиарда кубически метра годишно за Китай в продължение на поне 25 години. Правителствата на двете страни подписаха и междуправителствено споразумение, което основно урежда изграждането на трансграничен газопровод през река Усури.

Маршрутът на "Силата на Сибир 2" предвижда доставка на до 50 милиарда кубически метра газ годишно за КНР през територията на Монголия.

Те са от ресурсите на Западен Сибир. Договорът за това трасе все още не е подписан.

Припомня се, че доставките на руски газ за Китай започнаха през 2019 г. чрез тръбопровода "Силата на Сибир". За 2023 г. договореният обем е 22 милиарда кубически метра. м.