Работодателите в Русия вече имат законово право да въведат шестдневна работна седмица със съгласието на служителите, но това предполага допълнително заплащане за извънреден труд. Това съобщи пред ТАСС в понеделник заместник-председателят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (ФНПР) Александър Шершуков.

По-рано "Известия" съобщи, че Асоциацията на предприемачите за развитие на бизнес патриотизма "Аванти" се е обърнала към ръководителя на руското министерство на труда Антон Котяков с предложение за въвеждане на шестдневна работна седмица. Според авторите увеличаването на работната седмица ще помогне да се увеличи силата на руската икономика пред лицето на съвременните предизвикателства. От асоциацията припомнят още, че по време на Втората световна война (ВСВ) работниците са работили шест и седем дни в седмицата.

Със санкциите, които натоварват руската икономика, "Нашата финансова и икономическа система все още се нуждае от допълнителни инвестиции", заяви бизнес клубът "Аванти" в писмо до министъра на труда Антон Котяков, според руския вестник "Известия".

Русия е под международни санкции от 2014 г., когато войските на Кремъл нахлуха в Крим, а западните страни засилиха усилията си за налагане на санкции, след като Москва започна пълномащабното си нахлуване в Украйна миналия февруари.

В момента ЕС обсъжда 11-и кръг от санкции срещу Русия, които биха могли да включват мерки, насочени към страни, които продължават да правят бизнес с Москва, като по този начин ѝ позволяват да заобиколи санкциите.

Припомняме, че лидерите на страните от Г-7 - Съединените щати, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада - обявиха и нов кръг от санкции срещу Москва.

"Ще лишим Русия от технологии от страните от Г-7, промишлено оборудване и услуги, които поддържат нейната военна машина", подчерта групата.

В съвместната декларация се отбелязва, че новите мерки се основават на предишни действия и ще бъдат разширени, за да "гарантират, че износът на всички артикули от критично значение за агресията на Русия, включително използваните от нея на бойното поле, е ограничен във всички наши законодателства".

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Великобритания забрани вноса на руски диаманти, мед, никел и алуминий

Важни решения за форума на Г7