Европейският съюз (ЕС) ще включи повече от 90 компании от цял свят в 11-ия пакет от санкции срещу Руската федерация като част от борбата срещу заобикалянето на вече въведените ограничения срещу Русия. Това заяви председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пред ZDF.

"Ние се отнасяме сериозно към ангажимента си за прекратяване заобикалянето на санкциите. Затова ще включим повече от 90 компании в 11-ия пакет от санкции, за които имаме ясни доказателства, че доставят директно на Русия от ЕС, заобикаляйки трети страни, стоки, чийто износ е забранен", заяви тя.

В същото време, шефът на ЕК каза, че мерките ще засегнат осем компании, базирани в Китай.

Financial Times съобщи, че като част от нов пакет от антируски санкции Брюксел за първи път предложи налагане на санкции на седем китайски компании във връзка с продажбата на стоки на Русия, които могат да бъдат използвани за производство на оръжия.

В проектосписъците със санкции са включени две компании от Китай - 3HC Semiconductors и King-Pai Technology, както и пет хонконгски компании, включително Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry и Alpha Trading Investments.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Затяга се контролът срещу заобикалянето на санкциите срещу Москва

Освен китайски компании, по същите причини се планира да бъдат наложени санкции срещу компании в Иран, Армения, ОАЕ и Сирия.

Припомняме, че ден по-рано лидерите на страните от Г-7 - Съединените щати, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада - обявиха и нов кръг от санкции срещу Москва.

"Ще лишим Русия от технологии от страните от Г-7, промишлено оборудване и услуги, които поддържат нейната военна машина", подчерта групата.

В съвместната декларация се отбелязва, че новите мерки се основават на предишни действия и ще бъдат разширени, за да "гарантират, че износът на всички артикули от критично значение за агресията на Русия, включително използваните от нея на бойното поле, е ограничен във всички наши законодателства".

Отбелязва се, че най-засегнатите области ще бъдат износът на промишлено оборудване, строителството, транспортът и бизнес услугите.

Налагат се санкции и на институции, транспортиращи материали за фронта, както и на руския добив, обработка, производство и износ на диаманти, "с цел да се намалят" приходите на страната.

Лидерите на Г-7 обещаха конструктивни и стабилни отношения с Китай в замяна на натиск върху Русия

Лидерите на Г-7 обещаха конструктивни и стабилни отношения с Китай в замяна на натиск върху Русия

Зеленски използва форума за да проведе двустранни срещи, включително с индийския премиер