Лидерите на страните от Г-7 обявиха, че Украйна ще разполага с бюджетната подкрепа, от която се нуждае за тази година и началото на 2024 г., съобщава "Ройтерс".

Те подновиха ангажимента си да осигурят финансова и военна помощ в борбата на Киев срещу Русия.

"Днес предприемаме нови стъпки, за да гарантираме, че незаконната агресия на Русия срещу суверенната държава Украйна ще се провали и ще подкрепим украинския народ в стремежа му към справедлив мир, основан на зачитането на международното право", посочва се в съвместно изявление на лидерите на Г-7, чиято среща започна днес в Хирошима.

Г-7 предупреждава за насилствена промяна в световния ред

Г-7 предупреждава за насилствена промяна в световния ред

Твърда решимост на Г-7 да поддържа международния ред, основан на върховенството на закона

Лидерите на страните от Г-7 - Съединените щати, Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Канада - се срещат в японския град на фона на конфликта в Украйна и засилващите се опасения относно нарастващата международна мощ на Китай.

В позицията на Г-7 се отбелязва, че членовете на групата се "ангажират" с други държави, за да предотвратят износа на своите стоки и технологии за Русия през трети страни - все по-притеснителен проблем.

Посочва се, че членовете на Г-7 искат да предприемат мерки срещу всяко заобикаляне на санкциите, което би довело до увеличаване на приходите на Русия.

Г-7 обсъждат Украйна и глобалната икономика

Г-7 обсъждат Украйна и глобалната икономика

Потенциалният дефолт на САЩ е в центъра на дискусиите

Днес официално беше обявен и нов кръг от санкции срещу Москва.

"Ще лишим Русия от технологии от страните от Г-7, промишлено оборудване и услуги, които поддържат нейната военна машина", подчерта групата.

В съвместната декларация се отбелязва, че новите мерки се основават на предишни действия и ще бъдат разширени, за да "гарантират, че износът на всички артикули от критично значение за агресията на Русия, включително използваните от нея на бойното поле, е ограничен във всички наши законодателства".

Отбелязва се, че най-засегнатите области ще бъдат износът на промишлено оборудване, строителството, транспортът и бизнес услугите.

Налагат се санкции и на институции, транспортиращи материали за фронта, както и на руския добив, обработка, производство и износ на диаманти, "с цел да се намалят" приходите на страната.

ЕС иска стабилно сътрудничество с Китай, но да играе по правилата

ЕС иска стабилно сътрудничество с Китай, но да играе по правилата

Шарл Мишел призова Пекин да притисне Русия да прекрати войната в Украйна