В интерес на Европейския съюз е да поддържа "стабилно и конструктивно" сътрудничество с Китай. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва в момент, когато лидерите на страните от Г-7 се събират на среща, чийто основен фокус е "икономическата принуда" и други опасения по отношение на Китай.

Лидерите на страните от Г-7 ще се срещнат в японския град Хирошима от днес и се очаква да излязат с обща позиция, в която ще бъде поставен акцент и върху Китай, като сред засегнатите въпроси ще бъдат "икономическа принуда и друго поведение", разкри американски служител.

Лидерите от Г-7 ще обсъдят как да отправят предупреждение към втората по големина икономика в света срещу заплахата ѝ за глобалните вериги за доставки и икономическата сигурност, без обаче да изолират силния и важен търговски партньор.

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

ЕС няма да поставя Китай на нивото на Русия

Много страни членки имат силни икономически отношения с Пекин, напомня Борел

ЕС иска "да понижи риска, за да намали свръхзависимостта и да извърши диверсификация, за да се справи с порочните практики", посочи Мишел на брифинг в Хирошима.

"Стабилните и конструктивни отношения с Китай са в наш взаимен интерес", подчерта обаче той.

"Като се има предвид ролята му в международната общност и размера на икономиката му, Китай носи особена отговорност в света и трябва да играе според международните правила", подчерта още Мишел.

Китай традиционно е един от най-големите търговски партньори на Русия благодарение на енергетиката. Русия увеличи зависимостта си от Китай за държавни приходи от износ, след като западните купувачи прекъснаха връзките си в Москва след инвазията ѝ в Украйна.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството

Мишел призова Китай да използва влиянието си над своя съсед, за да сложи край на войната в Украйна.

"Призоваваме Китай да притисне Русия да прекрати военната си агресия", настоя той.

От февруари насам Китай търси подкрепа за мирния си план от 12 точки относно политическото уреждане на кризата в Украйна.