Западните страни трябва да намалят зависимостта си от Китай, но не могат да поставят страната в една категория с Русия. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

"Ясно е, че Китай консолидира нова ера на външната си политика, както и на вътрешната, че Китай става много по-напорист, поема по много по-самостоятелен курс", посочи той в кулоарите на среща с колегите си от Г-7 в германския град Мюнстер.

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

Преразглеждането на международния ред, което вече е в ход, поставя въпроса ще бъде ли изпълнен социалният договор на демокрациите и няма ли да се наложи западният свят да преформулира концепцията си за демокрация

"Ясно е, че искаме да намалим зависимостите си, искаме да се справим с уязвимостта си, да засилим устойчивостта си. Но в момента много държави членки имат силни икономически отношения с Китай и не мисля, че можем да поставим Китай и Русия на едно и също ниво", подчерта Борел.

По-рано днес, по време на първото посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Пекин, китайският лидер Си Дзинпин му заяви, че като големи страни с влияние, Китай и Германия трябва да работят заедно още повече във "времена на промени и смут" в името на световния мир и развитие.

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

До къде би стигнал Китай, за да помогне на Путин

Понякога трудностите заздравяват партньорството