Китайският президент Си Дзинпин заяви на германския канцлер Олаф Шолц, че като големи страни с влияние, Китай и Германия трябва да работят заедно още повече във "времена на промени и смут" в името на световния мир и развитие, съобщава "Ройтерс".

Като влиятелни сили Китай и Германия трябва да си подадат ръка и да работят заедно, настоя китайският лидер.

Той изрази надежда и че посещението на Шолц в Пекин ще "задълбочи прагматичното сътрудничество в различни области и ще създаде планове за следващата фаза на китайско-германското развитие".

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германските инвестиции в Китай за полугодието възлизат на 10 млрд, евро

Шолц е първият европейски лидер на посещение в Китай от началото на пандемията от COVID-19 преди три години.

Той започна еднодневната си визита в азиатската страна със среща с китайския президент в Голямата зала на народа в Пекин. Предстои германският канцлер да се срещне и с китайския премиер Ли Къцян, който го покани в Пекин.

Преди визитата Шолц заяви, че Германия счита Китай за "важен бизнес и търговски партньор" и не иска "да се отделя" от него.

Той също така подчерта, че Китай е важна страна, която ще играе ключова роля в света, но уточни, че това не оправдава "нито призивите на някои за изолиране на Китай, нито стремежа към хегемонично китайско господство или дори китайскоцентричен световен ред".