Китай изпраща специален пратеник в Украйна и Русия от следващата седмица в опит да помогне за постигане на политическо уреждане на украинската криза. Това съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на външното министерство на Китай.

Ли Хуей, който е специален представител на Китай по евразийските въпроси и бивш посланик в Москва, ще посети също Полша, Франция и Германия.

Китай твърди, че запазва неутралитет по отношение на войната на Русия в Украйна, но обяви, че има безгранични отношения с Москва и обвинява САЩ и НАТО за провокирането на конфликта. Пекин предложи мирен план за Украйна, който беше отхвърлен от поддръжниците на Украйна.

Китайският лидер Си Дзинпин разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски миналия месец, поставяйки началото на дипломатическия тласък.

Посещението на китайския представител в съответните страни изразява ангажимента на Китай за насърчаване на мира и преговорите, заяви говорителят на външното министерство Уан Уенбин. По думите му Китай иска да предотврати ескалация на конфликта.

Преди това Пекин избягваше да се намесва в конфликти между други страни, но изглежда се опитва да се утвърди като глобална дипломатическа сила, след като организира преговори между Саудитска Арабия и Иран през март, които ги накараха да възстановят дипломатическите отношения след седемгодишно прекъсване.

Китай ще разговаря с всички за постигането на мир в Украйна

Китай ще разговаря с всички за постигането на мир в Украйна

Пекин нито ще наблюдава безучастно, нито ще налива масло в огъня