Китай ще поддържа линии за комуникация с всички страни във войната в Украйна, включително с Германия, в опит да се постигне прекратяване на огъня. Това заяви китайският външен министър Чин Ган, цитиран от "Ройтерс".

"Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и отговорна голяма страна, Китай нито ще наблюдава безучастно, нито ще налива масло в огъня", подчерта той заедно с германския си колега Аналена Бербок по време на посещение в Берлин.

Относно предложението на Европейския съюз да включи в черния списък няколко китайски компании като част от новия пакет от санкции срещу Русия, Цин посочи, че Пекин "твърдо се противопоставя" на това някои държави да налагат едностранни санкции на други страни, включително на Китай.

"Китай ще предприеме необходимия отговор и ще защити решително законните права и интереси на китайските предприятия", увери министърът.

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Олаф Шолц: ЕС затяга спазването на санкциите срещу Русия

Той избегна въпроса за санкции срещу китайски компании, доставящи части за оръжия на Русия

По-рано Европейската комисия предложи в черния списък да бъдат включени китайски компании, както и да се ограничи износът за страни, смятани за замесени в заобикалянето на търговските ограничения, наложени на Русия съгласно последния пакет от санкции срещу Москва.

От своя страна, Бербок заяви, че преговорите по новия кръг от санкции продължават, като подчерта, че е важно да се попречи на руските отбранителни компании "да получат достъп до стоки, свързани с войната" и да се гарантира, "че санкционираните стоки с двойна употреба няма да попаднат в погрешните ръце".

Дипломатически източници разкриха, че предложението на ЕК се фокусира върху борбата със заобикалянето на вече въведените санкции през трети страни, след като ЕС посочи Китай, Турция, Обединените арабски емирства, както и страни в Централна Азия и Кавказ като потенциални виновници за това.

Самата Германия гледа на Китай все повече като на стратегически съперник, освен като на най-голям търговски партньор, и обмисля поредица от мерки, докато преразглежда двустранните отношения.

Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

Украйна смята да използва Китай като лост да спечели войната

Киев е решен да продължи диалога с Пекин