Германският канцлер Олаф Шолц заяви във вторник, че Европейският съюз непрекъснато работи за подобряване на режима на санкции срещу Русия, предава Ройтерс.

В отговор на въпрос дали подкрепя предложеното разширяване на санкциите, така че да включат китайски компании, Шолц каза, че целта е да се подобрят съществуващите санкции и че следващият санкционен пакет няма да е последният.

Освен това Брюксел се готви да наложи санкции срещу ирански компании, заподозрени в производство и доставка на безпилотни летателни апарати за Русия, като предложените мерки позволяват на ЕС да забрани продажбите на определени стоки на тези страни, ако горепосочените стъпки не успеят да "променят поведението им", пише Financial Times.

Припомняме, че в събота бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев заяви, че Германия, поради антируските санкции, може да загуби своето политическо и икономическо влияние в Европа за дълго време, а нейните политици ще бъдат изправени пред пълен крах.

Той подчерта, че прехваленият германски прагматизъм отново, както през 1933 г., е дал истински провал през 21 век. След убийствения брой санкционни пакети срещу Русия, германците трябва сами да изчислят загубите, посочи Медведев. Той цитира изчисленията на Института за германска икономика, според които до края на 2023 г. общите щети от украинската криза за германската икономика може да достигне 300 милиарда долара или почти 8% от общия германски БВП.

По думите му в резултат на това в Германия ще се възродят мечтите за Четвърти райх и нов фюрер, особено след като около Германия се е образувала "глутница пронизителни мелези", които постоянно искат да ядат. И ако не получат прясна храна под формата на украински земи, те безмилостно ще убият своя възрастен лидер, допълни той.

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турция няма да рискува със санкции срещу Русия

Турският външен министър отхвърли исканията на опозицията

Германският канцлер Олаф Шолц призова европейските лидери да не обръщат внимание на поредната руска "игра на мускули", визирайки военния парад в Москва.

"На 2200 километра североизточно оттук днес Путин прави парад на своите войници, танкове и ракети. Не бива да се плашим от тези демонстрации на сила. Нека да останем непоколебими в подкрепата си за Украйна - толкова дълго, колкото е необходимо", заяви Шолц в ЕП в сочена като една от най-проевропейските му речи до този момент.

Цитиран от Der Standard той заяви увереност, че бъдещето не принадлежи на онези, които изпитват носталгия по миналото, мечтаят за триумф на нацията и копнеят за имперска власт.

"Миналото няма да възтържествува над настоящето: нашето бъдеще е Европейският съюз", заяви германският канцлер, чиято реч в Страсбург беше определена от много експерти като една от най-проевропейските, които той някога е произнасял.

Според Шолц никой не иска да се връща към времената, когато в Европа е господствал законът на по-силния, когато по-малките държави е трябвало да се подчиняват на по-големите.

"Тогава свободата беше привилегия, а не основно право на всеки. Нашият Европейски съюз, единен в своето многообразие, е най-добрата гаранция, че това минало няма да се върне", каза Олаф Шолц.