Германия, поради антируските санкции, може да загуби своето политическо и икономическо влияние в Европа за дълго време, а нейните политици ще бъдат изправени пред пълен крах. Това мнение изрази заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че прехваленият германски прагматизъм отново, както през 1933 г., е дал истински провал през 21 век. След убийствения брой санкционни пакети срещу Русия, германците трябва сами да изчислят загубите, посочи Медведев. Той цитира изчисленията на Института за германска икономика, според които до края на 2023 г. общите щети от украинската криза за германската икономика може да достигне 300 милиарда долара или почти 8% от общия германски БВП.

Според него с тези темпове Германия скоро ще загуби политическото и икономическото си лидерство в обединена Европа за дълго време, за радост на другите еврограндове като Франция и Великобритания. Това ще означава пълен крах на онези политически малоумници, които казваха, че Германците лесно биха могли да живеят без Русия. Краят на безславната им кариера и евентуално много по-мрачни последици, добави Медведев.

По думите му в резултат на това в Германия ще се възродят мечтите за Четвъртия райх и новия фюрер, особено след като около ФРГ се е образувала глутница пронизителни мелези, които постоянно искат да ядат. И ако не получат прясна храна под формата на украински земи, те безмилостно ще убият своя възрастен лидер, допълни той.

Основният резултат от бесния антируски танц на германците под вашингтонската тамбура Медведев нарече спуканите портфейли на германските граждани. Според него, след като е сложило край на енергийното сътрудничество с Русия, германското правителство не е могло да намери двигател за ефективното развитие на страната си. Нашите ресурси все още трябва да бъдат заменени. Сега не можете да отидете в Сибир за нефт, газ, въглища и дърва за огрев, каза още той.

Медведев: Вашингтон и много тъпи глави в Брюксел искат ескалация

Медведев: Вашингтон и много тъпи глави в Брюксел искат ескалация

А за Медведев, Борел е "нахален стар глупак"