Германският външен министър Аналена Бербок определи части от скорошното си пътуване до Китай като "повече от шокиращи", съобщава "Ройтерс".

По нейни думи Пекин все повече се превръща в системен съперник, отколкото в търговски партньор и конкурент.

Коментарът на Бербок идва след посещението ѝ миналата седмица в Пекин, където тя предупреди, че всеки опит на Китай да контролира Тайван би бил неприемлив.

Пекин твърди, че демократично управлявания остров е китайска провинция и никога не е изключвал използването на сила, за да го постави под свой контрол.

Китай "няма да налива масло в огъня" на войната

Китай "няма да налива масло в огъня" на войната

Аналена Бербок отново призова Китай да спре войната в Украйна

Бербок също отбеляза, че Китай иска да следва собствените си правила за сметка на международния ред. Пекин на свой ред поиска Германия да подкрепи "обединението" на Тайван и подчерта, че Китай и Германия не са противници, а партньори.

Говорейки пред германския Бундестаг (долната камара на парламента) относно пътуването си в Китай, Бербок заяви, че "части от него бяха наистина повече от шокиращи".

Тя не уточни подробности, въпреки че изявлението ѝ дойде, след като заяви, че Китай става все по-репресивен вътре в страната, както и агресивен навън.

По нейни думи за Германия Китай е партньор, конкурент и системен съперник. Впечатлението ѝ сега обаче било, че "аспектът на системните съперници нараства все повече и повече".

Китай е най-големият търговски партньор на Германия, но това не означава, че е и най-важният, изтъкна тя.

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германската икономика става все по-зависима от Китай

Германските инвестиции в Китай за полугодието възлизат на 10 млрд, евро

Германското правителство иска да работи с Китай, но не иска да повтаря минали грешки, например идеята за "промяна чрез търговия" - че Западът може да постигне политически промени в авторитарните режими чрез търговия, посочи министърът.

Бербок също отбеляза, че Китай носи отговорност да работи за мир по света, по-специално да използва влиянието си върху Русия във войната в Украйна.

Тя приветства обещанието на Пекин да не доставя оръжия на Русия, включително артикули с двойна употреба, но добави, че Берлин ще следи как това обещание работи на практика.

Отклонявайки се от политиката на бившия канцлер Ангела Меркел, правителството на Олаф Шолц разработва нова китайска стратегия за намаляване на зависимостта си от азиатската икономическа суперсила - жизненоважен експортен пазар за германски стоки.

Британският външен министър предупреждава срещу изолация на Китай

Британският външен министър предупреждава срещу изолация на Китай

Той отказва да дефинира двустранните отношения с една дума