Китайският първи дипломат Ван И се надява и вярва, че Германия ще подкрепи мирното обединение на Китай с Тайван. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайското външно министерство.

Ван направи коментара си по време на среща с германския външен министър Аналена Бербок, която е на посещение в Китай. Той изтъкна, че Китай някога е подкрепял обединението на Германия.

За да се поддържа стабилността в Тайванския пролив, е необходимо твърдо да се противопоставим на сепаратистките дейности, свързани с независимостта на Тайван. Връщането на Тайван към Китай е важен компонент от международния ред след Втората световна война, уточни Ван И.

Китай "няма да налива масло в огъня" на войната

Китай "няма да налива масло в огъня" на войната

Аналена Бербок отново призова Китай да спре войната в Украйна

Пекин, който твърди, че демократично управляван Тайван е китайска провинция, никога не е изключвал използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Правителството на президента на Тайван Цай Инг-уен отхвърля позицията на Китай, заявявайки, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще.

Китай организира тридневни военни учения от 8 април около Тайван, включително симулирани прецизни удари с бомбардировачи и ракетни сили, след като Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти, вбесявайки Пекин.

Ван И добави, че Китай е готов да засили обмена и комуникацията с Германия, за да подобри взаимното разбирателство и да се подготви за нов кръг китайско-германски правителствени консултации.

Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море

Китай тренира блокада на Тайван по въздух и море

В последния, трети ден от военните учения на Пекин