Обединеното кралство не трябва да "спуска кепенците си" за Китай, предупреди пред британския вестник "Гардиън"външният министър на страната Джеймс Клевърли на фона на ожесточен дебат в управляващата Консервативна партия относно връзките с Пекин.

Говорейки пред вестника Клевърли каза, че Обединеното кралство няма да успее да накара Китай "напълно да се предефинира" и предупреди, че би било "наистина, наистина, наистина контрапродуктивно" Лондон да не се ангажира с Пекин.

Британският министър-председател Риши Сунак се сблъска със силен натиск от собствените си съпартийци в парламента заради позицията си спрямо Китай, като критиците изтъкнаха опасения за националната сигурност и отношението към уйгурите в Синцзян, за да настояват за по-твърда линия. Предшественикът на Сунак Лиз Тръс предупреди миналата седмица, че западните лидери трябва да бъдат "много по-скептични относно казаното от Китай и какви са техните (на Китай) обещания".

Разузнаването на Нидерландия определя Китай като основна заплаха

Разузнаването на Нидерландия определя Китай като основна заплаха

Русия също активно се опитва да издири чувствителна информация

Неотдавнашна външнополитическа стратегия на правителството на Сунак не определи Китай като широка "заплаха", вместо това го представи като "определящо епохата и системно предизвикателство".

Клевърли заяви пред "Гардиън", че разбира защо "много негови колеги са враждебни (към Китай)".

Но той предупреди, че "не е в техен интерес, нито в мой интерес, нито в интерес на който и да е друг просто да спуснем кепенците на тези отношения, защото Китай ще продължи да прави това, което прави, независимо дали се ангажираме с тях или не".

"Продължават да ме карат да обобщя естеството на отношенията с една дума", каза той. "Те конкуренти ли са? Заплаха ли са? Предизвикателство ли са? Възможност ли са? Но ние не ограничаваме други двустранни отношения до една дума."

Вместо това Великобритания трябва, каза той, да остане "с ясно виждане, фокусирана върху това, което е в наш национален интерес и това, което е в интерес на света като цяло".

Очаква се Клевърли да изнесе важна реч следващата седмица, в която ще изложи подхода на Обединеното кралство към Китай.

ЕК даде да се разбере, че инвестиционния пакт с Китай няма бъдеще

ЕК даде да се разбере, че инвестиционния пакт с Китай няма бъдеще

Той не е бил обсъждан на срещата межди Фон дер Лайен и Си Дзинпин

В последно време Пекин се превърна в своебразен център на дипломатическа активност, особено след преизбирането на Си Дзинпин за президент на страната за безпрецедентен трети мандат.

Китай предложи план за мир в Украйна и Си Дзинпин посети Москва. Скоро след това френският президент Еманюел Макрон заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Пекин, а след тях в китайската столица отиде и германският външен министър Аналена Бербок

Пекин се оказа умел посредник и успя да подпомогне сближаването на две традиционно вражески настроени една към друга страни в Близкия изток - Саудитска Арабия и Иран

В момента в Пекин на своето първо посещение се намира бразилският президент Лула да Силва, а Шанхайската организация за сътрудничество се разшири, като прие в редиците си Саудитска Арабия

Китай стяга армията си за истинска война

Китай стяга армията си за истинска война

Разпореждане на Си Дзинпин