Безпрецедентният трети мандат на Си Дзинпин като президент на Китай беше официално утвърден от политическия елит на страната в петък, съобщи BBC. 

Това затвърди контрола на лидера и го направи най-дълго управлявалия държавен глава на комунистически Китай от основаването му през 1949 г.

Си беше преназначен в петък за президент за още пет години от китайския законодателен орган на церемониално гласуване в Голямата зала на народа в Пекин. Такова упражнение в политически театър е предназначено да демонстрира легитимността и единството на политическия елит на страната.

Той получи единодушно 2952 гласа, последвани от овации.

Повторното назначаване на Си, най-могъщият и авторитарен лидер на Китай от десетилетия, до голяма степен се възприема като формалност.

В Китай президентската длъжност е до голяма степен церемониална титла. Истинската власт се крие в позициите ръководител на партията и военните - две ключови роли, които Си също заема и на които беше преназначен на ключов конгрес на Комунистическата партия през октомври.

Независимо от това, преназначаването му за държавен глава официално завършва прехода му към второ десетилетие на власт.

И това идва на фона на по-широко разместване на ръководните роли в централното правителство или Държавния съвет и други държавни организации, което допълнително засилва и без това здравата власт на Си върху лостовете на властта.

Ли Цян, едно от най-доверените протежета на Си, се очаква да бъде избран за премиер на Китай в събота. Традиционно премиерството е мощна роля в управлението на икономиката, въпреки че през последното десетилетие властта му беше силно подкопана от Си, който пое почти цялото вземане на решения в свои ръце.

Си Дзинпин повежда Китай към технологична независимост

Си Дзинпин повежда Китай към технологична независимост

Призовава за засилване на фундаменталните изследвания в областта на науката и технологиите

В петък Националният народен конгрес също одобри мащабен план за реформиране на институциите към Държавния съвет, включително формирането на финансов регулаторен орган и национално бюро за данни и обновяване на министерството на науката и технологиите.