Китай трябва цялостно да разреши проблемите в ключови технологични сектори, за да се справи с нарастващия предимно американски контрол върху износа на напреднали технологии. За това настоя президентът на страната Си Дзинпин, цитиран от "Ройтерс".

По време на заседание на 24-членното Политбюро той заяви, че Китай трябва да засили фундаменталните изследвания в областта на науката и технологиите, ако иска да постигне самостоятелност и да се превърне в световна технологична сила.

САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите и суровините

САЩ няма да позволят доминация на Китай при технологиите и суровините

Джанет Йелън призовава за задълбочаване на търговските връзки между съюзниците

"За да се справим с международната конкуренция в сферата на науките и технологиите, да постигнем високо ниво на независимост и самоусъвършенстване, ние спешно трябва да засилим фундаменталните изследвания и да разрешим цялостно ключови технологични проблеми", подчерта Си.

Призивът му идва в момент, когато Китай се опитва да се справи с последния кръг от ограничителни мерки върху износа на технологии, въведен от Съединените щати, които този месец постигнаха споразумение с Япония и Нидерландия за ограничаване на доставките на част от модерно оборудване за производство на чипове в Китай.

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Финландският премиер: Европа е твърде технологично зависима от Китай

Тя припомни за зависимостта от руската енергия