Действията на Китай представляват най-голямата заплаха за икономическата сигурност на Нидерландия и за сферата на иновациите. Ръководителят на нидерландската служба за общо разузнаване и сигурност (AIVD) Ерик Акербум заяви пред Асошиейтед прес във връзка с годишната оценка на ситуацията от страна на агенцията.

"Китай използва киберпространството като оръжие, за шпионаж, но също така изпраща хора при нас - студенти, всякакви представители на научната сфера, за да получат незаконно знания", каза той.

Той каза още, че Нидерландия е изправена едновременно пред заплахи от тероризъм, екстремизъм, шпионаж, кибератаки, саботаж, опити за тайно влияние върху нидерландското общество и организирана престъпност.

На свой ред докладът на AIVD твърди, че Русия също активно се опитва да издири чувствителна информация в Нидерландия и на други места в Европа и НАТО.

AIVD смята също така, че икономическите трудности, произтичащи от ситуацията около Украйна, както и при пандемията COVID-19, създават подходяща атмосфера за процъфтяване на конспиративните теории.

Службата отбелязва, че "омразата, антисемитизмът и конспиративните теории се разпространяват в Нидерландия", а заплахите идват от "джихадисти, десни терористи и хора, които са изключително враждебно настроени към правителството".

Междувременно връщането на власт в Афганистан на талибаните повлия за разрастването на радикалните ислямистки възгледи.

Акербум се позова и на инцидента, при който в социалните мрежи изтече в публичното пространство партида секретни документи на Пентагона. Ръководителят на AIVD не изключи възможността подобни събития да се случат отново, но в Нидерландия.

Борел: ЕС не може да вярва на Китай, докато не опита да спре войната в Украйна

Борел: ЕС не може да вярва на Китай, докато не опита да спре войната в Украйна

Първият дипломат на ЕС призова Си Дзинпин да разговаря със Зеленски

На 7 октомври миналата година Министерството на търговията на САЩ забрани продажбата на Китай на авангардни чипове, както и на оборудване, компоненти и софтуер за тяхното производство, като акцентира върху технологии, свързани с изкуствения интелект и потенциалните военни приложения.

Въпреки това японската Tokyo Electron Ltd и нидерландската ASML Holding са два от най-важните доставчици на продуктите, от които САЩ се нуждаят, за да прилагат ефективно санкциите срещу Китай.

По-късно бе съобщено, че Нидерландия се е съгласила да се присъедини към подобни ограничителни мерки на САЩ.

През януари бе съобщено, че Нидерландия ще наложи ограничения на ASML Holding NV, като забрани на дружеството да продава поне някои видове литографски машини, необходими за производството на редица усъвършенствани микрочипове.