Европейският съюз трудно може да се довери на Китай, докато не опита да оттегли Русия от украинска територия и да спре войната.

Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Коментарът бе част от речта, която Борел трябваше да произнесе по време на годишния стратегически диалог между ЕС и Китай с китайския външен министър Цин Ган. Посещението му в Китай обаче бе отменено, тъй като първият дипломат на ЕС даде положителен тест за COVID-19.

"Ще бъде изключително трудно, ако не и невъзможно, за Европейския съюз да поддържа отношения на доверие с Китай, което бих искал да видя, ако Китай не допринесе за търсенето на политическо решение, основано на оттеглянето на Русия от украинска територия", изтъка Борел.

"Вашингтон пост": Китай тайно въоръжава Русия

"Вашингтон пост": Китай тайно въоръжава Русия

Нови разкрития

По думите му неутралната позиция, която заема Китай пред нарушенията на международното право не е надеждна. Първият дипломат на ЕС призова китайския президент Си Дзинпин да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски, както и да предостави повече хуманитарна помощ на украинския народ.

Припомняме, Си се е срещал два пъти с руския държавен глава Владимир Путин, откакто Русия нахлу в Украйна. Последното посещение на китайския президент в Москва бе на 20 март т.г. В същото време Си Дзинпин обаче не е разговарял със Зеленски, въпреки че официалната позиция на Китай е, че се противопоставя на атаките срещу цивилни и срещу ядрени съоръжения в Украйна, като се въздържа да критикува открито Русия за действията й в Украйна.

Путин към Си: Ще обсъдим вашия план за прекратяване на войната в Украйна

Путин към Си: Ще обсъдим вашия план за прекратяване на войната в Украйна

Си към Путин: Под вашето силно ръководство Русия направи големи крачки в своето проспериращо развитие