Президентът на Китай Си Дзинпин подчерта необходимостта Китайската народноосвободителна армия да засили готовността си за истинска война, съобщава ТАСС.

Той даде разпореждането по време на проверка на командването на Южния военен окръг на армията.

"Необходимо е да се засили готовността за реална война и тя да се съсредоточи върху обучението, насочено към бойни операции", заяви Си.

Китайският лидер открои и важността на по-задълбочени изследвания във военната сфера, обновени тактики и методи на обучение.

Китай не изтегля самолетите и корабите си и след края на ученията около Тайван

Китай не изтегля самолетите и корабите си и след края на ученията около Тайван

Тайванският президент разкритикува безотговорното поведение на Пекин

По негови думи Народноосвободителната армия на Китай трябва да "подобри способността да реагира своевременно и правилно на сложни ситуации", както и "решително да защитава териториалния суверенитет на Китайската народна република, правата и интересите в морето".

Освен това Си заяви, че китайската армия трябва да се стреми да поддържа общата стабилност на териториите в съседство.

Той посети командването на Южния военен окръг на китайските въоръжени сили след мащабните военни маневри на страната около Тайван.

Китай проведе тридневните военни учения около Тайван, след като президентът на острова Цай Инуън се срещна с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Лос Анджелис, след което американската страна заяви, че е необходимо да продължи продажбата на оръжие за Тайван.

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Блокада или завземане на офшорен остров ще се считат за акт на война