Републиканският председател на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти заяви, че ще се срещне с тайванския президент Цай Инуън в Калифорния в сряда, съобщава "Франс прес".

Китай вече предупреди, че подобен ход би бил провокация.

"В сряда, 5 април, председателят на парламента Кевин Маккарти ще бъде домакин на двупартийна среща с президента на Тайван в президентската библиотека "Роналд Рейгън", се посочва в изявление на кабинета му.

Китай предупреди Съединените щати, че си "играят с огъня" заради пътуването на Цай, която е в Ню Йорк напът за Латинска Америка.

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Президентът на Тайван ще се срещне с Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе

Тайванското правителство предоставило разузнавателна информация за китайски заплахи към офиса на Кевин Маккарти

Тайванският лидер ще се отбие в Калифорния на връщане и ще се срещне с Маккарти, когото около 20 американски законодатели планират да придружат.

Китай провежда военни маневри около Тайван от миналия август - след посещението в Тайпе на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Оттогава насам Пекин не е прекъсвал военните си действия в близост до острова, макар и в по-малък мащаб.

По-рано републиканецът Маккарти обеща да последва демократа Нанси Пелоси, която той наследи като председател на Камарата на представителите на САЩ, като също посети Тайван. На срещата в родния му щат Калифорния се гледа като на начин да се избегне разпалването на допълнително напрежение с Китай.

Президентът на Тайван отива в САЩ

Президентът на Тайван отива в САЩ

Това раздразни Пекин