"Пристигнах в Република Китай (Тайван) в името на мира в региона". Това обяви спийкърът на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси по време на реч в законодателния юан (парламента) на Тайван.

"Дойдох в Тайван като приятел, дойдох в региона с мир" - обърна внимание Нанси Пелоси по време на срещата си със заместник-председателя на тайванския парламент, предаде АФП.

Тя сподели, че за нея е голям комплимент да бъде наричана голям приятел на Тайван.

"Днес нашата делегация е в Тайван, за да стане ясно, че няма да се откажем от партньорството си с него и сме горди с нашето трайно приятелство" - подчерта Пелоси и допълни, че целта на нейното пътуване е да увеличи междупарламентарното сътрудничество и диалог.

Пелоси поздрави Тайван за това, че е едно от най-свободните общества в света, че успешно са се справили с пандемията от COVID-19, която освен здравен проблем, е и въпрос на сигурността, икономиката и управлението.

След това Пелоси говори за перспективите за сътрудничество между САЩ и Тайван в сферата на производството на чипове.

Пелоси кацна в Тайван
Обновена

Пелоси кацна в Тайван

Китайски изтребителите Су-35 са пресекли Тайванския пролив, без да се изяснява целта им

На 2 август правителството на САЩ прие закон, който ще попречи на компаниите за чипове да получават федерално финансиране от САЩ, ако разширят производството си в континентален Китай.

Според Пелоси този закон е добра възможност за сътрудничество между САЩ и Тайван в производството на чипове.

Според Китайската народна република визитата на Пелоси противоречи на принципите на политиката на "един Китай". Като реакция на посещението китайските власти спряха износа на пясък за Тайван, считано от 3 август, както и забраниха вноса на цитрусови плодове и два вида рибни продукти от Тайван. Не на последно място наложиха санкции на две тайвански фондации "за очерняне на КНР и подкрепа на сепаратизма".

По време на срещата си с тайванския президент Цай Ингвен Пелоси получи най-високото отличие, което се дава за граждански активизъм.