Самолет Boeing C-40C, превозващ председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на борда, кацна във вторник на летище Сонгшан в Тайпе в Тайван, докато напрежението между Вашингтон и Пекин продължава да нараства, съобщават "Файненшъл таймс" и световните медии.

С това посещение Пелоси стана първият лидер на Камарата на представителите, който посети Тайван от 1997 г. Китай обаче обеща по-рано, че решението й ще има "сериозни последствия".

Пелоси излезе с официално изявление, в което се отбелязва, че нейното посещение зачита подкрепата на правителството на САЩ за демокрацията на острова.

"Нашите дискусии с ръководството на Тайван ще се съсредоточат върху потвърждаването на нашата подкрепа за нашия партньор и върху насърчаването на нашите споделени интереси, включително напредъка в свободен и отворен индо-тихоокеански регион", добави Пелоси, заявявайки, че нейното посещение не е нарушило нито едно двустранно споразумение между САЩ и Китай.

Посещението "по никакъв начин не противоречи на дългогодишната политика на САЩ, ръководена от Закона за отношенията с Тайван от 1979 г., съвместните комюникета между САЩ и Китай и шестте уверения", се казва в изявлението.

Според съобщения от китайските държавни медии изтребителите Су-35 на страната са пресекли Тайванския пролив, докато самолетът на Пелоси е кацал в Тайпе, без да изяснят целта им.

Междувременно Пелоси беше видяна да влиза безопасно в помещенията на летището с екипа си.

Самолетът на американските военновъздушни сили, превозващ Пелоси и нейната делегация, не излетя директно от предишната спирка в Куала Лумпур до Тайпе, като предприе широко отклонение през Борнео и Филипините.

МВнР на Китай: САЩ преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос

МВнР на Китай: САЩ преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос

Москва е солидарна с Пекин по този въпрос

Мея Ноуенс, експерт по "Китайската народоосвободителна армия" в мозъчния тръст Международен институт за стратегически изследвания, каза, че самолетът може да се е отдалечила от небето над Южнокитайско море - което Китай все повече милитаризира - защото КНА е започнала да разполага ракети на изкуствени острови, които биха могли да представляват риск за самолета.

Часове преди Пелоси да пристигне, китайският външен министър Уанг И обвини САЩ, че предизвикват проблеми и обезмисля политиката си "Един Китай", според която те признават мнението на Пекин, че Тайван е част от Китай.

Предполагайки, че пътуването е показало "лицето на насилник на САЩ пред света", той описа Вашингтон като "най-големия разрушител на мира днес".

Въпреки че Китай заплаши да нахлуе, ако Тайпе за неопределено време откаже да се подчини под негов контрол, някои военни експерти твърдят, че военната позиция на Пекин се стреми да обезкуражи американско-тайванския ангажимент, а не да започва нахлуване. Те твърдят, че Китай и САЩ са решени да избегнат ескалация.

Пелоси отлетя за Тайван след възраженията на Белия дом, който поддържаше, че посещението й ненужно ще повиши напрежението с Пекин, което вече е изключително високо.

Китайското министерство на външните работи заяви, че страната "твърдо се противопоставя" и "осъжда" посещението на Пелоси в Тайпе във вторник, подчертавайки, че Вашингтон "сериозно е нарушил" принципа за един Китай с този ход.

"Суверенитетът и териториалната цялост на Китай, както и мирът и стабилността на Тайванския проток, бяха сериозно подкопани", се казва в изявление на министерството, подчертавайки, че "Тайван е неотменна част от китайската територия".

"Нейното посещение в Тайван, под каквато и да е форма и причина, е голяма политическа провокация, предназначена да подобри официалния обмен между Съединените щати и Тайван. То никога няма да бъде прието от Китай и китайският народ никога няма да го приеме." Министерството призова САЩ да спазват принципа за един Китай и разпоредбите на трите китайско-американски съвместни комюникета, настоявайки Вашингтон да спре да използва "тайванската карта", за да "контролира Китай".

Русия определи евентуалното посещение на Нанси Пелоси в Тайван като провокация

Русия определи евентуалното посещение на Нанси Пелоси в Тайван като провокация

Руската федерация подкрепи позицията на Китай