Съединените щати преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос и Китай твърдо ще защитава суверенитета си и няма да остави на сепаратистите, както и на чуждестранните им съучастници, и най-малкия шанс за независимост на Тайван. Това заяви във вторник официалният представител на китайското външно министерство Хуа Чунин, коментирайки напрегнатата ситуация в региона във връзка с планираното посещение на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, предава ТАСС.

Според китайския дипломат Пекин многократно е протестирал пред Вашингтон във връзка с действията на американските власти, които едностранно "дават грешен сигнал" на привържениците на независимостта на Тайван и, забравяйки за собствените си уверения и обещания, грубо нарушават "принципа за един Китай".

"Китайската народна република предприема всички необходими контрамерки - това е правилно и необходимо", добави Хуа Чунинг.

Както уточни тя, ако САЩ продължат да действат в същия дух по тайванския въпрос, това ще доведе до "сериозни последствия". "Самите САЩ ще носят отговорност за случилото се", обобщи Хуа Чунин.

Двата китайски самолетоносача излязоха в открити води заради напрежението около Тайван

Двата китайски самолетоносача излязоха в открити води заради напрежението около Тайван

В района има и американски самолетоносач

Русия е солидарна с Китай по отношение на Тайван и разбира опасенията на Пекин относно възможното посещение на острова от председателя на Камарата на представителите на конгреса на САЩ Нанси Пелоси, каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери във вторник.

В същото време говорителят на Кремъл заяви, че като цяло действията на САЩ водят до повишаване на напрежението в региона. "Сега вероятно не можем да кажем със сигурност, в края на краищата, тя (Нанси Пелоси) ще стигне ли до там или не. Но е факт, че всичко, свързано с това пътуване и с възможно посещение в Тайван, разбира се, е чисто провокативно. Това провокира ситуацията в региона, води до нарастване на напрежението, ние го виждаме, (то) е регистрирано от всички страни по света", каза говорителят.

Тайван подготвя бомбоубежищата

Тайван подготвя бомбоубежищата

Напрежението в района е много високо