Тайван подготвя своите бомбоубежища на фона на нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна, които пораждат нови страхове за възможността от китайска атака на самоуправляващия се остров, предава Ройтерс.

Китай смята Тайван за своя територия и увеличи военната си активност във въздуха и водите около него. Тайван обещава да се защитава и превърна укрепването на отбраната си в приоритет с редовни военни учения и тренировки на гражданската защита.

Подготовката включва определяне на убежища, където хората могат да се укрият, ако китайските ракети започнат да летят, при това не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като сутеренни паркинги, системата на метрото и подземни търговски центрове.

В столицата Тайпе има повече от 4600 такива убежища, които могат да поемат около 12 милиона души, повече от четири пъти повече от нейното население.

Властите в Тайпе актуализират своята база данни с възможните укрития, като поставят местонахождението им в приложение за смартфон и стартират кампания в социалните медии и с плакати, за да са сигурни, че хората знаят как да намерят най-близкото такова място.

Входовете на такива укрития са маркирани с жълт етикет с размер приблизително колкото лист хартия А4 с максималния брой хора, които могат да поемат.

Високопоставен служител в градската служба, отговарящ за убежищата, каза, че събитията в Европа са донесли подновено усещане за неотложност.

Миналия месец Тайван проведе всеобхватно учение за въздушно нападение над острова за първи път, откакто пандемията от коронавирус прекъсна редовните учения.

Сред инструкциите, които гражданите получиха в случай на приближаващи ракети, беше да слязат в сутеренните си паркинги с ръце, покриващи очите и ушите, докато държат устата си отворена - за да се сведе до минимум въздействието на взривните вълни.

Някои служители на гражданската защита казват, че трябва да се направи повече.

Властите са задължени по закон да поддържат укритията чисти и отворени, но не е задължително те да бъдат запасени с доставки като храна и вода.

След десетилетие на дрънкане на оръжие от двете страни на Тайванския пролив, разделящ острова от Китай, много тайванци изглеждат примирени да живеят със заплахата от китайска инвазия.

Припомняме, че днес се очаква председателят на Камарата на представителите на американския конгрес Нанси Пелоси да посети Тайван, въпреки, че това не е предвидено официално в програмата й и въпреки изричните предупреждения на Пекин срещу подобно посещение.

От своя страна американската администрация заяви, че няма да допусне да бъде сплашвана от Китай.

Тайван – втора „Украйна”?

Тайван – втора „Украйна”?

Русия и Китай са както авторитарни, така и ревизионистки държави днес, в смисъл, че възнамеряват да оспорят съществуващия световен ред