Русия подкрепи Китай по отношение на очакваното посещение в Тайван от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, съобщава агенция Ройтерс. Русия предупреди Вашингтон, че такова провокативно пътуване би поставило САЩ на курс на сблъсък с Пекин.

Китайският лидер Си Дзинпин предупреди президента на САЩ Джо Байдън да не си играе с огъня за Тайван в разговор миналата седмица, но трима източници казаха на Ройтерс във вторник, че Пелоси все още е готова да посети острова.

"В момента не можем да кажем със сигурност дали тя ще стигне или няма да стигне до там, но всичко около това турне и евентуалното посещение в Тайван е чисто провокативно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, каза, че очакваното посещение е провокативен опит на Вашингтон да окаже натиск върху Китай - с когото Русия изгради силно партньорство през последните години.

"Разглеждаме евентуално посещение на Пелоси в Тайван като поредно провокативно действие на Съединените щати, насочено към оказване на допълнителен натиск върху Пекин", добави тя.

Евентуална визита на Пелоси в Тайван нажежава напрежението с Китай

Евентуална визита на Пелоси в Тайван нажежава напрежението с Китай

САЩ заявиха, че няма да допуснат да бъдат заплашвани

"Русия потвърждава принципа на "единен Китай" и се противопоставя на независимостта на острова под каквато и да е форма", каза Захарова.

Китай разглежда посещенията на американски служители в Тайван като изпращане на окуражителен сигнал към лагера на привържениците на независимостта на острова. Вашингтон няма официални дипломатически връзки с Тайван, но е обвързан от законодателството на САЩ да предостави на острова средствата да се защитава.

В китайската гражданска война комунистите на Мао Цзедун побеждават силите на Гоминданг (КМТ), или националистическа партия, под ръководството на Чан Кайши, принуждавайки го да избяга в Тайван през 1949 г.

Китай многократно е предупреждавал Пелоси да не отива в Тайван, който възприема за своя територия. Пекин казва, че посещението на Пелоси би било в противоречие с принципа за един Китай, който Вашингтон се закле да спазва.

МВнР на Китай: САЩ преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос

МВнР на Китай: САЩ преминават всички граници на позволеното по тайванския въпрос

Москва е солидарна с Пекин по този въпрос