Президентът на Тайван Цай Инг-вен ще се срещне с председателя на Камарата на представителите на Съединените щати Кевин Маккарти в Калифорния, а не в Тайпе, съобщи Financial Times, след като Тайван предупреди за възможен китайски военен отговор в случай на високопоставено американско посещение на нейна земя.

Изправен пред риска от военен отговор от страна на Пекин, Кевин Маккарти се отказва от посещение в Тайпе, както направи Нанси Пелоси през 2022 година, припомня le figaroТайванското правителство предостави разузнавателна информация за китайски заплахи към офиса на Кевин Маккарти, добавя британският ежедневник, цитирайки неназован тайвански служител.

КевинМаккарти изрази желание да отиде в Тайван, както направи през август 2022 демократката Нанси Пелоси, която го предшества на този пост. Китай смята Тайван, с население от 23 милиона души, за една от своите провинции, която все още не се е успешно обединила с останалата част от територията си след края на китайската гражданска война през 1949 г. Поради това Пекин се противопоставя на всякакви официални или военни контакти между властите на острова и чужди държави.

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси и прекрати сътрудничеството със САЩ в много сфери
Обновена

Китай наложи санкции на Нанси Пелоси и прекрати сътрудничеството със САЩ в много сфери

Ограниченията засягат много сфери, включително климата и международната престъпност

През последните години няколко официални пътувания на американски служители си навлякоха гнева на Китай, включително това на Нанси Пелоси, тогавашен председател на Камарата на представителите на САЩ. Като отмъщение за това, което Пекин сметна за провокация, китайската армия отговори на това посещение с мащабни военни маневри около острова.

Вашингтон е един от най-близките съюзници и поддръжници на Тайван, като същевременно признава комунистическото правителство в Пекин като единствен легитимен представител на Китай. Тайванският министър на отбраната предупреди, че обявеното увеличение на бюджета за отбрана на Китай за 2023 година означава, че Пекин се "готви да използва сила, ако е необходимо", за да си върне острова.

В неделя Китай обяви увеличение от 7,2 процента на бюджета за отбрана за 2023, най-голямото увеличение от 2019 г. насам. Военните разходи ще възлизат на 1,553,7 милиарда юана (225 милиарда долара).

Офисът на Кевин Маккарти не е коментирал възможната среща, която ще се състои през април според Financial Times . Президентството на Тайван, попитано от АФП, също не е потвърдило информацията. Тайванското министерство на външните работи нито потвърди, нито отрече визитата на президента, като уточни, че "ще го съобщи на обществеността", ако е необходимо, когато му дойде времето, според говорителя Джеф Лиу. Последното посещение на президента на Тайван в Съединените щати беше през 2019 година на път за официално пътуване до Карибите.

Китайски изтребители пак кръжат около Тайван

Китайски изтребители пак кръжат около Тайван

Те са навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова