Тайван засече 19 самолета на китайските военновъздушни сили в своята зона за противовъздушна отбрана през последното денонощие, съобщава "Ройтерс".

Новите китайски военни маневри са част от това, което Тайпе нарича редовен тормоз от страна на Пекин.

През последните три години Тайван, който Китай счита за своя територия, се оплаква от засилени китайски военни действия близо до острова, тъй като Пекин все по-настоятелно отстоява претенциите си за суверенитет.

Китай твърди, че дейностите му в района са оправдани, тъй като се опитва да защити териториалната си цялост и да предупреди Съединените щати да не "влизат в заговор" с Тайван, въпреки че това гневи Тайпе.

Военен самолет на САЩ над Тайванския проток раздразни Китай

Военен самолет на САЩ над Тайванския проток раздразни Китай

Пекин обвини Вашингтон, че застрашава мира и стабилността в региона

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че 19 изтребителя J-10 са прелетели над югозападния край на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова, макар и по-близо до китайския бряг, отколкото до този на Тайван.

Силите на Тайван наблюдаваха ситуацията и изпратиха свои самолети на военновъздушните сили, уточниха от ведомството.

Чуждите самолети обаче не са пресекли чувствителната средна линия на Тайванския проток, който служеща като неофициална граница между двете страни, но над която китайските военновъздушни сили прелитат почти ежедневно от миналия август насам.

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

Китайски кораби и самолети пак поставиха нащрек Тайван

Тайванската армия е в повишена готовност

Не е имало стрелба и китайските самолети са летели в тайванската зона за идентификация на противовъздушната отбрана, а не в нейното териториално въздушно пространство.

Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана е по-широка зона, наблюдавана и патрулирана от Тайван, която е въведена, за да даде на острова повече време за реакция на евентуални заплахи.

Въпреки че демократично избраното тайванско правителство многократно е предлагало преговори с Китай, то подчертава, че островът ще се защити, в случай че бъде нападнат, и заявява, че само тайванският народ може да решава собственото си бъдеще.

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

Поредна китайска провокация спрямо Тайван

57 бойни самолета навлязоха в зоната на противовъздушната отбрана на острова