Поредна китайска провокация спрямо Тайван. Тайван осъди Китай за провеждането на вторите му военни бойни учения около острова за по-малко от месец. Министерството на отбраната заяви, че е засякло 57 китайски самолета, съобщава Ройтерс.

Китай гледа на демократично управлявания Тайван като на своя собствена територия и засилва военния, политически и икономически натиск, за да отстоява тези претенции.

Командването на Народната освободителна армия заяви, че неговите сили са провели съвместни патрули за бойна готовност и действителни бойни учения в морето и въздушното пространство около Тайван, фокусирани върху наземни удари и морски нападения.

Целта е била да се тестват съвместни бойни способности и решително да се противодейства на провокативните действия на външни сили и сепаратистките сили за независимост на Тайван.

Китайски изтребител с опасна маневра на 3 м от американски самолет

Китайски изтребител с опасна маневра на 3 м от американски самолет

Инцидентът е в оспорваното Южнокитайско море

Президентството на Тайван съобщи, че Китай отправя безпочвени обвинения и остро осъди ученията, заявявайки, че мирът и стабилността на Тайванския пролив и региона са обща отговорност както на Тайван, така и на Китай. Позицията на Тайван е ясна - нито ще ескалира конфликти, нито ще провокира спорове, а твърдо ще защитава своя суверенитет и сигурност.

В понеделник министерството на отбраната на Тайван заяви, че през последните 24 часа е засякло 57 китайски самолета, прелетели в зоната на противовъздушната отбрана на Тайван и четири военноморски кораба.

Някои от самолетите, сред които изтребители о бомбардировачи, пресякоха средната линия на Тайванския проток, неофициален буфер между двете страни.

В подобни учения в края на миналия месец, 43 китайски самолета са пресекли въздушното пространство на острова.

Китай, който никога не се е отказал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол, извършва редовни военни нахлувания във водите и въздушното пространство близо до Тайван през последните три години.