Китай обвини Съединените щати, че "застрашават" мира и стабилността в Тайванския проток, съобщава "Ройтерс".

Предупреждението на Пекин идва, след като американски патрулен разузнавателен военен самолет "Посейдон" прелетя над чувствителния воден път.

Военните мисии на Вашингтон през тесния проток - най-често на военни кораби, но понякога и на самолети, гневят Китай, който твърди, че "има суверенитет, суверенни права и юрисдикция" над водния път. От своя страна Тайван и САЩ оспорват тази позиция, заявявайки, че става въпрос за международен маршрут.

Командването на Източния театър на Китайската народноосвободителна армия съобщи, че силите му са проследили отблизо прелитането на самолета над пролива, разделящ Китай от Тайван.

"С действията си американската страна умишлено се намеси и наруши регионалната ситуация, застрашавайки мира и стабилността в Тайванския проток. Ние твърдо се противопоставяме на това", подчертава китайската армия и допълва, че силите ѝ остават в състояние на висока готовност и решително защитават националния суверенитет и териториалната цялост на страната.

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

Си е наредил на армията си да бъде готова да извърши инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.

По-рано Съединените щати заявиха, че подобни мисии показват ангажимента им към свободен и отворен за движение Индо-Тихоокеански регион.

Министерството на отбраната на Тайван посочва, че самолетът е летял в южна посока над пролива.

През последните три години Китай, който счита демократично управлявания Тайван за своя територия, засили военната си активност край острова в опит да принуди Тайпе да приеме претенциите за суверенитет на Пекин.

От своя страна правителството на Тайван подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си и няма да се поддаде на заплахи.

Вашингтон е най-важният международен поддръжник и продавач на оръжие за Тайван въпреки че между двете страни не са установени официални дипломатически връзки. Подкрепата на САЩ за острова обаче постоянно става повод за обтягане на китайско-американските отношения.

Разрушител на САЩ с първо плаване през Тайванския пролив за 2023 г.

Разрушител на САЩ с първо плаване през Тайванския пролив за 2023 г.

Демонстрира ангажимента на САЩ за свободен и отворен Индо-Тихия океан