Съединените щати одобриха две нови значителни продажби на оръжия за Тайван - нещо, което със сигурност ще разгневи Китай, съобщава "Асошиейтед прес".

От Държавния департамент на страната посочиха, че е одобрена продажба на стойност над 425 милиона долара на резервни части за самолети за военновъздушните сили на Тайван, които се състоят от изтребители F-16, транспортни самолети C-130 и други оръжейни системи, доставени от САЩ.

Пакетът включва стандартни резервни части за 330 милиона долара, както и нестандартно оборудване заедно със съответните аксесоари и логистика, в размер на 98 милиона долара

Продажбите бяха обявени само седмици, след като президентът Джо Байдън се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в Индонезия. Акцент в разговорите между двамата лидери бе все по-агресивното поведение на Пекин спрямо Тайпе.

САЩ предупреждават за възможна скорошна инвазия на Китай в Тайван

САЩ предупреждават за възможна скорошна инвазия на Китай в Тайван

Администрацията на Байдън очаква Пекин да забърза плановете си за обединение

Китай претендира Тайван за своя територия и се зарече отново да обедини острова с континента - дори със сила, ако е необходимо. Той категорично осъди предишните продажби на оръжия от САЩ на Тайван като нарушения на "политиката на единен Китай" от страна на Вашингтон, поради което сходна реакция се очаква и за сегашното решение.

Въпреки това американската администрация при различни президенти и от двете политически партии е заявявала, че американските връзки с Тайпе се регулират от Закона за отношенията с Тайван, който позволява продажбата на военно оборудване на острова за неговата защита срещу потенциални заплахи от Китай.

Китай предупреди САЩ за Тайван: Не си играйте с огъня

Китай предупреди САЩ за Тайван: Не си играйте с огъня

Въпросът за статута на острова бил вътрешен проблем на Пекин

"Предложената продажба обслужва националните, икономическите интереси и интересите на сигурността на САЩ, като подкрепя продължаващите усилия на получателя да поддържа надеждна отбранителна способност", посочват от Държавния департамент по отношение на последния одобрен оръжеен пакет.

"Предложената продажба ще спомогне за подобряване на сигурността на получателя и ще подпомогне поддържането на политическата стабилност, военния баланс и икономическия напредък в региона", отбелязва се още в изявлението и се допълва, че продажбата "ще допринесе и за поддържането на военновъздушните сили на получателя, подобрявайки способността му да посреща настоящи и бъдещи заплахи, като същевременно осигурява отбранителни и транспортни способности, които са от решаващо значение за регионалната сигурност".

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение