Президентът Джо Байдън коментира, че САЩ не търсят конфликт с Китай и отхвърли опасенията за "нова Студена война" след среща с китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, съобщават АФП, "Ройтерс" и АП. 

Байдън каза, че Не вярва, че Китай има предстоящи планове за нахлуване в Тайван, докато даде оптимистична оценка на разговорите си със Си, първата му среща лице в лице с китайския лидер от встъпването в длъжност.

"Не мисля, че има някакъв непосредствен опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван", каза Байдън на пресконференция след разговорите в Бали.

Байдън също подчерта, че няма промяна в политиката на Вашингтон за един Китай и каза, че САЩ се противопоставят на всяка едностранна промяна на статуквото в Тайван.

Си и Байдън се опитаха да намалят напрежението, докато разговаряха повече от два часа на индонезийския курортен остров Бали, като и двамата президенти казаха, че искат да предотвратят преливането на високото напрежение в конфликт.

"Страхотно е да те видя", каза Байдън на Си, докато го прегръщаше, добавяйки в забележки, направени пред репортери, че е поел ангажимент да поддържа отворени линиите за комуникация на лично и правителствено ниво.

"Като лидери на нашите две нации, според мен споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да управляват нашите различия, да предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт и да намерят начини да работят заедно по спешни глобални въпроси, които изискват нашето взаимно сътрудничество."

Байдън каза, че е имал "открит и откровен разговор" с китайския си колега относно намеренията и приоритетите на САЩ. Белия дом коментира, че "Байдън обясни, че Съединените щати ще продължат да се конкурират енергично" с Китай, като същевременно повтори, че "това съревнование не трябва да преминава в конфликт".

САЩ и Китай "трябва да управляват конкуренцията отговорно и да поддържат отворени линии за комуникация", се казва в текста.

В знак на двустранния напредък след срещата Белият дом обяви, че държавният секретар Антъни Блинкън ще посети Китай - най-високопоставеният посетител от САЩ от 2018 г.

Напрежението се повиши рязко около Тайван, като през август Китай проведе големи военни учения след посещение в самоуправляващата се демокрация, за което твърди, от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Си каза на Байдън, че Тайван е "първата червена линия, която не трябва да се преминава в отношенията между Китай и САЩ", според изявлението на китайското външно министерство.

Въпреки сблъсъка с Тайван, Белият дом посочи, че е намерил някакъв общ език с Китай по инвазията на Русия в Украйна - висок приоритет за Байдън, който се надява да лиши Москва от нейния ключов потенциален източник на международна подкрепа.

Си и Байдън "повториха съгласието си, че ядрена война никога не трябва да се води и никога не може да бъде спечелена и подчертаха своето противопоставяне на използването или заплахата от използване на ядрени оръжия в Украйна", се казва в изявлението на Белия дом.

Китай, въпреки риторичната подкрепа за Русия, не е доставил оръжия за войната в Украйна, като Москва е принудена да разчита на Иран и Северна Корея, според американски служители.

Байдън също така насърчи Китай да овладее съюзника си Северна Корея, след като рекордната поредица от ракетни тестове породи опасения, че Пхенян скоро ще извърши седмия си ядрен опит.

Китай имаше задължението да се опита да разубеди Северна Корея да не проведе седми ядрен опит, каза Байдън пред репортери в Бали. Той обаче призна, че не е ясно дали Китай има способността да го направи.

"Трудно е да се определи дали Китай има капацитет или не", каза Байдън. Но той подчерта, че "всички членове на международната общност имат интерес да насърчават" Северна Корея да действа отговорно.

Въпреки че срещата в понеделник беше първата среща на Си и Байдън като президенти, двамата имат необичайно дълга история заедно.

По преценка на Байдън той е прекарал 67 часа като вицепрезидент лично със Си, включително през 2011 г. в пътуване до Китай, целящо да разбере по-добре тогавашния бъдещ лидер на Китай и среща през 2017 г. в последните дни на администрацията на Барак Обама.

Във вторник Си ще проведе първата официална среща с австралийски лидер от 2017 г. насам, обяви премиерът Антъни Албанезе, след съгласувана кампания на натиск от страна на Пекин срещу близкия съюзник на САЩ.

С прегръдка Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път

С прегръдка Байдън и Си Дзинпин обещаха да върнат отношенията САЩ - Китай в правия път

Двамата проведоха първа лична среща на Г-20 в Бали