Китай призова Съединените щати да "спрат да си играят с огъня" по въпроса с Тайван.

На пресконференция Министерството на отбраната потвърди позицията си, че въпросът за статута на острова е вътрешен проблем на Китай, който страната трябва да реши без външна намеса.

Пекин подчерта, че Народната освободителна армия е готова да защити суверенитета и териториалната цялост на страната при необходимост.

От ведомството посочиха, че държавният съветник и министър на отбраната Уей Фенге е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Шойгу, по време на който двамата са обсъдили общи опасения и регионални проблеми.

Изявлението на министерството дойде, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Китай, че отказва да запази статуквото и ускорява процеса на обединение, отбелязвайки, че Пекин също е отхвърлил предложението на Вашингтон да работят заедно по въпроса.

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Китай не обещава, че няма да нападне Тайван

Пекин си запазва правото да избере средствата за окончателно обединение с острова

Вчера Пекин заяви, че не може да обещае, че няма да използва военна сила, за да обедини отново Тайван с континенталната част на страната.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

САЩ предупреждават за възможна скорошна инвазия на Китай в Тайван

САЩ предупреждават за възможна скорошна инвазия на Китай в Тайван

Администрацията на Байдън очаква Пекин да забърза плановете си за обединение

Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай организира военни учения около Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за поставянето на острова под блокада. Оттогава Китай продължава военните си действия, макар и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.