Ръководителят на ВМС на САЩ предупреди, че американските военни трябва да бъдат подготвени за възможността за китайска инвазия в Тайван преди 2024 г., тъй като Вашингтон става все по-разтревожен от заплахата за острова, пишат "Файненшъл таймс" и "Телеграф".

Адмирал Марк Гилдей, началник на военноморските операции, каза, че САЩ трябва да помислят, Китай може да предприеме действия срещу Тайван много по-рано дори от по-песимистичните предупреждения.

Дебатът в САЩ за това кога Китай може да нахлуе в Тайван се засили, откакто адмирал Филип Дейвидсън, тогавашен ръководител на Индо-тихоокеанското командване, каза на Конгреса миналата година, че китайската армия може да предприеме действия срещу Тайван преди 2027 г. Предупреждението на Дейвидсън беше частично омаловажено, но властите засилиха предупрежденията си през последната година.

"Когато говорим за прозореца от 2027 г., според мен това трябва да е прозорец от 2022 г. или потенциално прозорец от 2023 г.", каза Гилдей пред Атлантическия съвет в сряда.

Си Дзинпин критикува външните сили за намесата им в Тайван

Си Дзинпин критикува външните сили за намесата им в Тайван

На конгреса на ККП той представи равносметка на последните пет години и плановете си за следващите пет

Коментарите на Гилдей дойдоха два дни след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че Китай е "решен да преследва обединението в много по-кратък срок", след като реши, че статуквото "вече не е приемливо". Китай претендира за суверенитет над Тайван и предупреди Вашингтон да не насърчава силите за независимост в страната.

При откриването на 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия в неделя президентът Си Дзинпин упрекна САЩ за подкрепата на Тайван, като обвини "външните сили" в изострянето на напрежението в Тайванския проток и предложи външни участници да поемат вината, ако Китай се почувства принуден да атакува страната.

Подчертавайки нарастващата загриженост относно китайската военна активност близо до Тайван, която се засили след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе през август, Джо Байдън четири пъти като президент предупреди Китай, че САЩ ще се намесят, за да защитят Тайван от непровокиран атака.

Бони Глейзър, експерт по Китай в Германския фонд Маршал, каза, че графикът за 2027 г. е "заложен в мисленето на САЩ", особено в Пентагона и разузнавателната общност. Но тя каза, че изглежда се основава на оценка кога Китай ще има способността да нахлуе в Тайван, а не на разузнаване, което предоставя информация за намерението на Пекин.

"Не можем да изключим нищо, но твърдението, че има прозорец 2022 или 2023 г., е чиста спекулация. Мисля, че е безотговорно", каза Глейзър със скептицизъм към мнението, че Китай си е поставил за цел да нахлуе до 2027 г.

Въпреки това, тъй като американските служители бият тревога, Конгресът скоро ще гласува законодателство, което ще финансира разпределението на оръжия за Тайпе. Законопроектът за разходите за отбрана разрешава 10 милиарда долара за пет години в това, което ще бъде първият случай на САЩ за финансиране на продажби на оръжия на Тайван. Преди това Тайпе е плащал за американски оръжия, които са били одобрени за продажба от Вашингтон.

САЩ и Тайван с план за съвместно производство на американски оръжия

САЩ и Тайван с план за съвместно производство на американски оръжия

Заради надвисналата над острова заплаха от Китай

Американските военни трябва да бъдат готови да отговорят на потенциална китайска инвазия в Тайван, която може да се случи преди края на тази година, каза началникът на ВМС на САЩ. Адмиралът каза, че военноморските сили на САЩ са възприели манталитета на "борба веднага" в отговор и трябва да станат готови по-бързо, давайки приоритет на силата и размера на флота.

В остри коментари той изрази опасения, че Си Дзинпин, президентът на Китай, може да е много по-склонен, отколкото се смяташе преди, да завземе Тайван.

Адмирал Гилдей коментира за речта на Си Дзинпин, че "не става въпрос само за това, което казва президентът Си, важно е как се държат и какво правят китайците. И това, което видяхме през последните 20 години, е, че те са изпълнили всяко обещание, което са направили по-рано."

За да бъдат подготвени, САЩ трябва да "максимизират темповете на вътрешно производство на оръжия, които наистина имат значение в битка" и "да дадат на индустрията ясен набор от предсказуемо, стабилно финансиране".

Той каза: "Говорим за това какво трябва да имаме, за да възпираме, да се борим и да победим. Корабите, които изпращаме там, трябва да са готови за битка."

Неговите коментари идват, когато висш служител по сигурността на Тайван предупреди, че всеки опит за нахлуване на острова ще се провали и ще превърне Китай в международен парий.

Чен Минг-тонг каза: "Искам тържествено да кажа на властите в Пекин, че няма шанс да спечелим да атакуваме Тайван със сила. "Това би довело до международни икономически санкции и дипломатическа изолация, разрушавайки неговото (на Си) "голямо подмладяване на китайската нация".

Пентагонът заяви, че политиката му спрямо Китай и Тайван не се е променила.

Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Си Дзинпин забързва стрелките на часовника

Драмата на настоящето столетие обаче се крие в това, че по-сигурен Китай определено не означава по-сигурен свят