Съединените щати обмислят план за съвместно производство на оръжия с Тайван, съобщава "Никей", позовавайки се на трима източници.

Целта е да се увеличи производственият капацитет за американски оръжия, да се ускори трансферът им и да се засили възпирането спрямо Китай.

"Има промяна в подхода на Пекин към Тайван през последните години", предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на събитие на 17 октомври. Беше взето фундаментално решение, че статуквото вече не е приемливо и че Пекин е решен да постигне обединение с Тайван в много по-кратък срок, посочи тогава той.

Очаква се китайският президент Си Дзинпин да получи безпрецедентен трети мандат като държавен лидер на 20-ия конгрес на комунистическата партия, който ще продължи до 22 октомври. Това може допълнително да засили военния натиск върху Тайван.

Първоначалните дискусии за съвместно оръжейно производство на САЩ и Тайван вече са започнали. Възможно е американските отбранителни компании да осигурят технология за производство на оръжия в Тайван или те да бъдат произвеждани в САЩ, като се използват части, произведени на острова.

Си Дзинпин критикува външните сили за намесата им в Тайван

Си Дзинпин критикува външните сили за намесата им в Тайван

На конгреса на ККП той представи равносметка на последните пет години и плановете си за следващите пет

Ракетите Hsiung Feng II и III са тайвански ракети, разработени от Националния институт за наука и технологии Чуншан и произведени с известна американска технология, съобщи представител на бизнес съвета САЩ-Тайван, който включва големи американски отбранителни компании.

Смята се, че администрациите на предишните президенти на САЩ са били предпазливи относно съвместното производство на американски оръжия поради риска от изтичане на класифицирана информация.

Администрацията на Байдън обмисля възможността за съвместно производство, за да ускори трансфера на оръжие. Обикновено процесът отнема до десет години от момента, в който правителството на САЩ одобри продажбата на оръжие до момента на финализиране на доставката. Според американската армия обаче Китай може да е в състояние да превземе Тайван до 2027 г., което означава, че времето на Тайпе да подобри способностите си за самоотбрана е ограничено.

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение

По данни на Международния институт за стратегически изследвания във Великобритания целият внос на оръжие в Тайван в периода от 2016 г. до 2020 г. идва тъкмо от САЩ. Китай вероятно ще има силна опозиция срещу оръжейната подкрепа от европейски и азиатски страни, които не поддържат дипломатически отношения с Тайван.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Блокада или завземане на офшорен остров ще се считат за акт на война

Напрежението между Пекин и Тайпе нарасна, след като през август председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова.

За да покаже гнева си, Китай организира военни учения около Тайван, които включваха изстрелване на ракети и стъпки за поставянето на острова под блокада. Оттогава Китай продължава военните си действия, макар и в по-малък мащаб.

Това насочи вниманието на Тайван и приятелските му страни, като Съединените щати и Япония, върху това как би могъл да се развие всеки конфликт с Китай и как Тайван и неговите съюзници могат да отговорят.

Тайпе вече предупреди, че китайска блокада на Тайван или завземането на негов офшорен остров ще се считат за акт на война.