Около 2300 делегати на Китайската комунистичеста партия (ККП) са събрани в Пекин, където е гарантирано, че китайският президент и генералният секретар на партията ще бъдат преназначени.

В началото на Конгреса на партията лидерът Си Дзинпин твърдо защити своята драконовска политика за борба с COVID-19. Трети петгодишен мандат очаква Си Дзинпин начело на Китайската комунистическа партия (ККП), а следователно и на страната, коментира Le monde.

В Пекин се открива 20-ият конгрес на КПК

В Пекин се открива 20-ият конгрес на КПК

Китай се насочва по нов път

20-ият конгрес на КПК идва в критичен момент, когато цялата партия и хора от всички етноси са на път да изградят модерна социалистическа страна, каза Си в речта си при откриването. Пристигайки на подиума под бурни аплодисменти, 69-годишният Си Дзинпин започна с равносметка на последните пет години и представи своята пътна карта за следващите пет. Преди всичко, докато един от основните въпроси се върти около това дали да се поддържат строги здравни мерки за борба с пандемията от коронавирус - стратегията за нулев COVID, неотделима от китайския президент - Си потвърди, че Китай дава приоритет на човешкия живот преди всичко.

10 години при Си Дзинпин: Смразяващият ефект върху групите на гражданското общество

10 години при Си Дзинпин: Смразяващият ефект върху групите на гражданското общество

Унищожението на групите на гражданското общество означава повече социални вълнения

Китай защити във висока степен безопасността и здравето на хората и постигна значителни положителни резултати чрез координиране на превенцията и контрола на епидемията с икономическото и социално развитие, каза той. Тази нулева COVID политика засили социалния контрол върху гражданите, чиито движения вече се записват компютърно, в тази страна, която вече е критикувана на международната сцена за нарушения на човешките права. Квазизатварянето на страната по отношение на останалия свят и многократните затваряния обаче спряха растежа, който тази година би трябвало да е най-слабият от четири десетилетия, с изключение на периода на COVID-19.

Китайският юан падна до рекордно ниско ниво спрямо долара

Китайският юан падна до рекордно ниско ниво спрямо долара

Китайската валута достигна най-слабата си точка от световната финансова криза през 2008 г.

Той разкритикува "външните сили, намесващи се по отношение на Тайван, остров, който китайският режим счита за част от своята територия. "Ние ще работим с най-голяма искреност и най-големи усилия за мирно обединение на Тайван, но никога няма да се откажем от използването на сила и си запазваме възможността да предприемем всички необходими мерки", каза той. "Разрешаването на въпроса с Тайван е работа на самия китайски народ и трябва да бъде разрешен само от китайския народ", каза Си Дзинпин. "Обединението на родината трябва да бъде постигнато и ще бъде постигнато", добави той, осъждайки всеки "сепаратизъм и чужда намеса" в тази афера.

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Китай си запазва правото да използва сила срещу Тайван

Пекин обаче предпочита мирното обединение

В речта си Си Дзинпин също защити своята антикорупционна кампания в отговор на критиците, които го обвиняват, че я използва, за да свали съперници и да консолидира властта. "Борбата срещу корупцията спечели съкрушителна победа и беше цялостно консолидирана, елиминирайки сериозните латентни опасности в рамките на ККП, държавата и военните", каза той.

Китайският президент Си Дзинпин увери, че страната му, един от най-големите замърсители на планетата, ще продължи усилията си срещу глобалното затопляне.