Днес в Пекин се открива 20-ият конгрес на Комунистическата партия на Китай (КПК). Около 2300 делегати на форума, представляващи 90 милиона китайски комунисти, ще направят преглед на работата на ЦК на КПК през петте години след предишния конгрес и ще очертаят основните насоки за партията и страната през предстоящия петгодишен период.

"Конгресът на Китайската комунистическа партия е много важен форум, който се провежда в критичен момент, когато цялата партия и народът от всички етнически групи поемат по нов път на изграждане на модерна социалистическа държава", пише агенция "Синхуа". В него се отбелязва, че конгресът ще се проведе под "великото знаме на социализма с китайски характеристики, идеите на Мао Дзедун и теориите на Дън Сяопин".

Еврокомисар: Европейските компании не могат да се откажат от Китай

Еврокомисар: Европейските компании не могат да се откажат от Китай

Американски антиинфлационен закон също предизвиква тревога в Европа

Основният лайтмотив на форума ще бъде пълното укрепване на партийното ръководство във всички сфери на политическия, икономическия и социалния живот на страната, подчертават наблюдателите.

Подготовката за 20-ия конгрес започва още през 2021 г., а през април 2022 г. официално стартира отворена платформа за събиране на мненията на хората в специални секции, открити на официални платформи като вестник "Женмин жибао", информационна агенция "Синхуа" и централната телевизия. Хората представиха своите предложения по теми като застъпничество за всеобхватно партийно ръководство и всеобхватно прилагане на строга партийна дисциплина, навлизане в нов етап на развитие и прилагане на новата концепция, всеобхватно задълбочаване на реформите и отварянето, развитие на демокрацията, гарантиране на върховенството на закона, подобряване на благосъстоянието на хората и насърчаване на екологичната култура.

Конгресът ще избере Централния комитет, който от своя страна ще одобри членовете на Политбюро и на Постоянния комитет и ще одобри списъка на членовете на Централната комисия за дисциплинарна инспекция на КПК.

Пленумът на Централния Комитет на КПК, който се проведе по-рано тази седмица, разгледа проектоизмененията в конституцията на партията, както и докладите на Централния Комитет на КПК и Централната комисия за дисциплинарна инспекция на КПК, които трябва да бъдат представени на конгреса. Не беше съобщено какви промени в конституцията се планират. Хартата беше изменена за последен път през 2017 г., за да се запишат "идеите на Си Дзинпин за социализъм с китайски характеристики в нова ера". Експертите смятат, че може би поправката ще повиши значението на идеите на Си Дзинпин до нивото на "идеите на Мао Дзедун".

Цената на петрола спада след слаби икономически данни от Китай

Цената на петрола спада след слаби икономически данни от Китай

Сутринта Brent се търгува по $95,96 а WTI - по $90,47 за барел

Очаква се генералният секретар на ЦК на ККП Си Дзинпин да бъде преизбран за трети мандат. Това ще проправи пътя за преизбирането му за президент на Китайската народна република на сесията на Националния народен конгрес (ННК) през 2023 г. Той е държавен глава от 2013 г., а на сесията на Националния народен конгрес през 2018 г. бяха приети конституционни изменения за премахване на ограничението от два мандата за президента на КНР. Уставът на ККП не предвижда ограничения за срока на заемане на висшия партиен пост.

В решение на Шестия пленум на Централния комитет на КПК от ноември 2021 г. се казва: "Партията одобри другаря Си Дзинпин като ядро на Централния комитет на партията и основна позиция на цялата партия, а също така одобри водещата позиция на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики в новата ера."

"Това отразява общия стремеж на цялата партия, цялата армия и народа от всички етнически групи и е от решаващо значение за развитието на партията и страната в новата ера и за насърчаване на историческия процес на великото подмладяване на китайската нация", подчертава пленумът.

В същото време наблюдателите отбелязват, че няколко души, включително премиерът Ли Къцян от Държавния съвет на Китай, може да подадат оставка от Постоянния комитет на Политбюро на ЦК, което ще означава, че ръководителят на правителството ще бъде сменен на сесията на Общокитайското събрание на народните представители през 2013 г. Ли Чжаншу, който номинално се смята за номер три в китайската йерархия, може да напусне поста си в Постоянния комитет на Политбюро и съответно председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес на предстоящата сесия.

Изменението на конституцията, с което се премахва ограничението за два петгодишни мандата на власт, се отнася само за президента на Китай.

За едно от основните постижения на партийното ръководство се смята борбата с корупцията под ръководството на Си Дзинпин.

Преди да бъде избран за генерален секретар на 18-ия конгрес на КПК през ноември 2012 г., Си Дзинпин предупреди, че корупцията застрашава самото съществуване на партията и държавата.

Си Дзинпин също така има заслуга за укрепването на изграждането и модернизацията на китайските въоръжени сили.

През септември тази година органът на Централния комитет на КПК " Женмин жибао" написа, че след 18-ия конгрес на партията Централният комитет се е съсредоточил върху осъществяването на "китайската мечта за силна армия, като насочва цялата армия към по-нататъшен напредък в политическото военно строителство".

Лондон разтревожен от "огромната заплаха" на технологиите от Китай

Лондон разтревожен от "огромната заплаха" на технологиите от Китай

Великобритания зове западните страни да противодействат спешно на инициативите на Пекин

Си Дзинпин "представи идеята на партията за силна армия в нова ера и военна стратегическа политика в нова ера, изясни целта на партията за силна армия в нова ера, запази абсолютното лидерство на партията в народната армия и настоя да се следва пътят на силна армия с китайски характеристики", отбелязва вестникът.

На конгреса ще бъде разгледано и икономическото развитие на страната. Икономиката на Китай е силно засегната от пандемията COVID-19, но китайското ръководство продължава да провежда политика на "нулева толерантност" към коронавируса, като налага строги мерки за блокиране на райони, които смята за проблемни.

Като цяло наблюдателите са единодушни, че в резултат на конгреса не се очакват съществени промени в китайската политика. На този етап за китайското ръководство е по-важно да поддържа стабилност, да избягва сътресения на всяка цена и да продължи пътя на развитие, който вече е доказал своята ефективност.